Frontal Blog Challenge

NATO ili TONA novih problema?

U zadnje vrijeme često čujemo priče kako na TV kanalima tako i u društvu, što je to ustvari NATO i što nam donosi? O tome možemo "razglabati" danima, međutim jedna činjenica je neosporiva, a to je da NATO integracije donose sve ono što sada nemamo.

Pa krenimo nekim redom i upoznajmo se:

Sigurnost? Hm... čudna stvar. Kada sagledamo kompletnu situaciju u društvu, nerijetko se zapitamo radi li ko na poboljšanju sigurnosti ili ministar Mektić samo uprazno prijeti i pokušava da stvori poštovanje sebe i Ustava BiH. Ipak, NATO je tu da tu priču pretvori u djela, da sigurnost građana Bosne i Hercegovine bude na vrhunskom nivou, a da se pri tome zna "ko kosi, a ko vodu nosi". 

Ekonomija? Haha. Zar toga ima kod nas? Zar se u našoj državi može razgovarati na tu temu i imati pozitivna očekivanja. Teško, teško. Ali, tu su ponovo NATO integracije koje sve to mogu popraviti. Naime, ekonomski učinak jedne države direktno ovisi o sposobnosti da osigura dugoročnu sigurnost i stabilnost, što su preduvjeti koje pruža članstvo u NATO-u. Time možemo zaključiti, da sigurnost i stabilnost države direktno utiču na razvitak ekonomije i stranih ulaganja. (Aplauz)

Eurointegracije? Kakve veze imaju NATO i eurointegracije? O čemu sad pričamo? Sagledavši prethodne primjere pozitivne strane NATO-a, imamo rezultat da je postajanje članice NATO-a direktno proporcionalna stavka sa ulaskom u Evropsku uniju. Osnaživanjem države, uspostavljanjem sigurnosnih i ekonomskih snaga, dobijamo sve preduvjete za jedan novi život naše države, u novom tzv. Evropskom svijetu. 

U ovih nekoliko primjera, imali smo priliku da se na tom prvobitnom pokušaju uvjerimo da je ulazak u NATO integracije priča koja našoj državi besprijekorno treba. Ne trebamo biti skeptični, jer više nemamo što izgubiti, sada je pred nama izbor i mogućnost da sami svoju budućnost biramo. Ako smo je uspjeli prokockati na prošlogodišnjim izborima, potrudimo se da sa naša tri novopečena "astronauta" osvojimo NATO integracionu komisiju i zauzmemo te fotelje koje nam budućnost donose.

 

Autor: Kenan Suljić

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

 

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Mlada nada BH turizma Haris Ćosić, vlasnik agencije Visit Jablanica

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog