Nauka

Testirana robotska proteza za ruku (VIDEO)

Pacijentkinja iz Švedske sa amputiranom rukom je postala prva osoba koja je uspješno kontrolisala novu, najprecizniju robotsku protezu za ruku.

U ovom revolucionarnom poduhvatu, titanijumski implanti povezani su na dvije kosti nadlaktice pacijentkinje, odakle su elektrode povezane za nervima i mišićima pokrenule signal koji kontroliše robotsku ruku i obezbjeđuje precizne pokrete, prenosi Science Daily. 

Ova nova tehnologija razvijena je u Švedskoj, od strane tima predvođenog doktorom Maksom Ortizom Katalanom iz kompanije Integrum AB, koja je i finansirala ovaj projekat. 

Obične proteze za ruku uglavnom se oslanjaju na elektrode koje su povezane na kožu korisnika i koje pokrete izazivaju uz pomoć pokreta mišića.

"Nekoliko naprednih tehnoloških rješenja za prostetička pomagala pojavila su se u naučnom svijetu u protekloj deceniji, ali nažalost nisu odmakli od faze istraživanja. Ovaj korak koji smo uspjeli da napravimo nastao je najviše zahvaljući tome što smo uspjeli da omogućimo pacijentima da koriste ugrađeni neuromišićni sistem kako bi kontrolisali svoje proteze, a da im to korišćenje ne otežava svakodnevne zadatke koje obavljaju", zaključio je doktor Ortiz.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog