Svijet

Ko dovede radnika u Sloveniji dobija stimulaciju od 250 evra

Povećan broj investitora uzrokovao je nedostatak radnika u Sloveniji, pa u pojedinim sektorima nude novčane nagrade onima koji dovedu novu radnu snagu.

Slovenačka ekonomija raste, a počiva, prije svega, na izvozu, koji čini 80 posto bruto domaćeg proizvoda. Nedostatak kadra, odnosno zavarivača, proizvođač izduvnih sistema iz Črnomelja riješio je stimulacijom zaposlenih. 

Onaj ko preporuči ili dovede novog radnika dobija 250 evra stimulacije. U posljednje četiri godine iznos stranih investicija u Sloveniji veći je za 4,5 milijarde evra. 

To se posebno osjeća u manjim, nerazvijenim sredinama, navode ekonomski portali. 

Kraj Maribora gradi se fabrika najvećeg proizvođača auto-dijelova "Magna", a u Kočevju i Logatcu investitori iz Japana otvaraju proizvodnju robota i medicinske opreme. 

To je oko 1.000 novih radnih mjesta u zemlji sa tek pet posto nezaposlenih. 

Slovenska Vlada je pristala na zahtjev ljevice da minimalna plata bude povećana na 640 evra. Do 2021. godine, ona će iznositi oko 730 evra. 

Sindikalci pozdravljaju ovu odluku, a slovenski poslodavci plaše se da će to smanjiti konkurentnost, pa traže manje poreze. Ako investitori nastave da ulažu u Sloveniji, rašće i životni standard, a to će osjetiti i radnici iz susjednih zemalja, koji dolaze u tu zemlju da rade.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog