Vijesti

Rajčević: Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji suprotan ustavnim nadležnostim

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević smatra da Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja elektronskih transakcija ne bi trebalo da ide u proceduru jer je suprotan ustavnim nadležnostima.

On je apelovao da ministri iz reda srpskog naroda utiču da sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara bude povučena ova tačka, te da se sa svim relevantnim i stvarno nadležnim nivoima vlasti u BiH usaglasi prihvatljiv tekst zakona. 

"U Nacrtu se nalazi mišljenje Ministarstva finansija BiH iz koga se vidi da nisu stvoreni uslovi za slanje zakona u proceduru i precizno su obrazloženi razlozi. Takođe, od institucija Republike Srpske, Agencija za informaciono društvo Republike Srpske dala je negativno mišljenje. I Federacija BiH je navela da je u proceduri zakon za Federaciju", naveo je Rajčević. 

Rajčević je istakao da je Republika Srpska ovo pitanje uredila sopstvenim propisima i ima potpunu autonomiju uređivanja ove oblasti u skladu sa ustavnim nadležnostima. 

"U Nacrtu zakona se uopšte ne spominju Republika Srpska, te kvalifikovani sertifikati koje izdaju organi Republike Srpske, tako da se može dogoditi, ako prođe ovakav tekst, da se potpuno negiraju sertifikati koje izdaju organi Republike Srpske", ističe se u pisanom reagovanju ministra. 

Na dnevni red sutrašnje sjednice Savjeta ministara uvršten je Nacrt zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije, čiji je predlagač Ministarstvo komunikacija i transporta BiH.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog