Svijet

Помпео у Мађарској упозорава о „Хуавеју”

САД ће бити присиљене да смање опсег појединих операција у Европи и на другим мјестима, ако државе из тих подручја наставе да сарађују с кинеском компанијом „Хуавеј”, изјавио је током посјете Мађарској амерички државни секретар Мајк Помпео.

„Хуавеј” је, како наводи АП, веома присутан у Мађарској, а Помпео је рекао да ће премијеру Виктору Орбану и другим званичницима објаснити да сарадња с том компанијом представља ризик за информациону безбједност и приватност и да би могла да осујети сарадњу са САД.

Амерички званичници су веома забринути ширењем „Хуавеја” у Европи, поготово у чланицама НАТО-а, као што је Мађарска, наводи АП, додајући да они сматрају да то представља велику пријетњу, преноси Танјуг.

„Они су суверена држава. Доносе сопствене одлуке по питању ових ствари. Оно што је императив јесте да с њима подијелимо сазнања која имамо о ризику који представља присуство 'Хуавеја' у њиховим мрежама, стварне ризике по народ. По губитак приватности њиховог народа, стварне ризике да ће Кина то искористити на начин који није у најбољем интересу Мађарске. Имамо обавезу да то подијелимо с њима и то ћемо и урадити. Али, ово смо видјели широм свијета. То такође ствара проблеме за америчко присуство, то јест, ако је та опрема присутна тамо гдје има битних америчких система, отежава нам да им будемо партнери”, рекао је Помпео, преноси АП.

САД су у више наврата оптужиле Кину да користи технологију како би крала тајне, док је званични Пекинг то демантовао и поручио да САД желе да „угуше” конкурента.

 

Извор: Политика
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog