Vijesti

Dodik-Štrahe: Јačati odnose Austrije i Srpske

Predsjednik SNSD-a i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Slobodarske partije i austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe razgovarali su juče u Beču o potrebi jačanja saradnje ove dvije partije, kao i produbljivanju i jačanju odnosa Austrije i Republike Srpske.

Dodik je upoznao Štrahea o aktuelnoj političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, a sagovornici su razmijenili mišljenja i o migrantskoj krizi i proširenju EU.

- Zahvalan sam gospodinu Štraheu za priliku da se sretnemo i razgovaramo upravo o temama od našeg zajedničkog interesa. To je svakako saradnja, ne samo između dvije partije, nego i saradnja koja je moguća u okviru saradnje Austrije, BiH i Republike Srpske, a i ono što se zove priča oko odnosa sa EU - rekao je Dodik.

Štrahe je istakao da Dodik i on imaju prijateljske odnose i pozvao ga je da, zvanično u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, posjeti Austriju.

- Poznato je da gospodin Dodik i ja njegujemo prijateljske odnose i stranačke i da to prijateljstvo traje dugo godina. Danas smo razgovarali o našim budućim temama i uputio sam zvaničan poziv gospodinu Dodiku da uskoro bude zvaničan gost Austrije. Razgovarali smo o situaciju u BiH, jer je on član Predsjedništva BiH i o proširenju EU, te BiH u EU - istakao je on.

Štrahe je naglasio da je potrebno što prije formirati vlast na nivou BiH.

- Odbijam svaku vrstu blokade, ko blokira taj ne želi napredak. Ti ljudi moraju da shvate da ćemo i mi da se trudimo da se te blokade završe. Valentin Incko je kritikovao taj stav i mi ćemo raditi da do blokade više ne dolazi - istakao je Štrahe.

Dodik je poželio sreću Štraheu i njegovoj partiji na predstojećim izborima za Evropski parlament, te istakao da će mu biti zadovoljstvo da posjeti Austriju kao predsjedavajuću Predsjedništva BiH, kada se za to stvore uslovi.

Predstavnici SNSD-a, Slobodarske partije Austrije i italijanske Sjeverne lige dogovorili su da ove tri stranke intenziviraju saradnju, posebno u okviru međusobne podrške u pogledu proširenja EU, migrantske krize i zaštite evropskih vrijednosti, kao i u ekonomsko-socijalnoj oblasti.

 

Izvor: SRNA/ATV
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog