Republika Srpska

Намјештај из Српске на цијени у Европи

Дрвопрерађивачи у Републици Српској наставили су да биљеже одличне резултате у пласману домаћих производа на инострано тржиште, а само у прошлој години извоз дрвета и намјештаја премашио је 576 милиона марака.

Укупан обим спољнотрговинске размјене у 2018. години у области дрвне индустрије износио је 702,52 милиона КМ. Од тог износа на извоз из Републике Српске односи се 576 милиона марака, што је за 15,73 милиона више у односу на годину раније.

У прошлој години растао је и увоз у области дрвне индустрије, али нешто слабијим интензитетом, тако да су на домаће тржиште лани стигли дрво и намјештај у вриједности од 126,37 милиона марака, што је повећање за 9,42 милиона КМ у односу на 2017. годину.

Секретар Удружења шумарства и прераде дрвета при Привредној комори РС Лазо Шиник рекао је за “Глас Српске” да је тренд раста извоза дрвне индустрије настављен, те да она у укупном обиму спољнотрговинске размјене Српске чини 15,5 одсто.

- Очекивали смо и боље резултате од постигнутих, али је на то утицао процес снабдијевања прерађивача сировином. Међутим и овакви резултати су добри, што посебно долази до изражаја у области производње намјештаја. Остварили смо суфицит од око 450 милиона марака и идеја је да и у овој години наставимо тим темпом - рекао је Шиник.

Намјештај произведен у погонима широм РС квалитетом и дизајном парира оном из европских фабрика, а у прилог томе говори чињеница да су се домаћи произвођачи и ове године представили на сајму намјештаја у Келну, највећој смотри на свијету, када је ријеч о овој грани прерађивачке индустрије.

- Од укупног извоза намјештаја у прошлој години скоро 25 одсто се односи на Њемачку, а међу комадима намјештаја који предњаче у извозу издвајају се разна сједишта, носачи мадраца, опрема за кревете и слични производи - истакао је Шиник.

Осим у Њемачку, домаће фирме су лани намјештај пласирале и на тржишта Хрватске, Италије, Холандије, Чешке, Аустрије, Словеније и Србије. Највише намјештаја увезено је из Србије, Италије, Кине, Пољске и Турске.

Када је ријеч о извозу производа од дрвета и плуте, у спољнотрговинској размјени РС издвајају се дашчице за паркет, грађевинска столарија и огревно дрво. Највише тих производа Српска је пласирала у Србију, Италију, Хрватску, Њемачку и Аустрију, док је највише увезено из Хрватске, Србије, Италије и Словеније.

Радна снага

Лазо Шиник истиче да се и предузећа из области дрвне индустрије суочавају са проблемом одлива радне снаге.

- То је посебно изражено код извођача радова у шумарству. Они су лани истицали да остају без људи и тражили да буду боље позиционирани. Недостатак радника уз временске неприлике довео је до мањег подбачаја од 0,7 одсто у том сектору - рекао је Шиник.

 

Извор: Глас Српске

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog