Region

Uspješno završen projekat "Dogodine u Prizrenu"

Nakon velike donacije manastiru Devine vode, članovi humanitarne organizacije "28. Jun" posjetili su srpske manastire u Prizrenu, a nakon posjete proglasili su tromjesečni projekat "Dogodine u Prizrenu" najuspješnijim i najambicioznijim projektom koji je organizacija do sada izvela.

Kroz ova tri mjeseca 28. Jun je:

1. Dostavio peticiju sa 150 000 potpisa Ujedinjenim Nacijama i time pozvao na zaštitu srpske kulturne i istorijske baštine na KiM.

2. Podigao svijest o diskriminaciji prema Srbima na Kosovu i Metohiji tri puta u Ujedinjenim Nacijama, u Njujorku, Ženevi i Beču.

3. Organizovao događaje na svim kontinentima i time podigao svijest o dnevnim problemima sa kojima se suočavaju Srbi na KiM. 

4. Hitnom dostavom hrane probio blokadu uvoza srpskih proizvoda koji su uvele kosovske vlasti prošle godine. 

5. Dostavio Novogodišnje poklone materijalno ugroženoj srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji kao i širom regiona. 

6. Donirao medicinsku opremu u vrijednosti od 700 000 dolara kliničkom centru u Nišu. 

7. Simbolično posjetio manastir Svetih arhangela u Prizrenu i donirao sredstva manastiru Devine vode. 

Generalna direktorka 28. Juna Snežana Dimitrijević se zahvalila svima koji su pomogli i dodala:

"Ovaj projekat pokazuje da imamo infrastrukturu i mogućnost da sakupimo stotine hiljada dolara i pomoć transportujemo putem Atlantskog okeana, često kroz neprijateljske granice, i time uspješno dostavimo pomoć najugroženijim Srbima širom Balkana, sve to u samo nekoliko mjeseci. Takođe, ovim pokazujemo da možemo poslati delegaciju od do 30 ljudi u Ujedinjene Nacije, i time utičemo kroz lobiranje, da možemo da organizujemo događaje u srpskim zajednicama na cijelom svijetu i aktiviramo preko 150 000 Srba sa jedinstvenim ciljem, kao što smo i pokazali kroz našu peticiju. Vjerujemo da je ovaj projekat do sada najveći nevladin projekat ikada pokrenut sa ciljem pomoći Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da je prvi pojekat sa kojim uspješno koračamo ka uticanju na društvenu svijest kroz naš humanitarni rad."


Humanitarna organizacija „28. Jun“ je multinacionalna organizacija koja se bavi humanitarnim, socijalnim i filantropskim radom. U maju 2018. godine postala je prva humanitarna organizacija Zapadnog Balkana kojoj je dodjeljen poseban konsultativni status pri Ujedinjenim Nacijama. Osnovana je 2011. godine, a  registrovana 2012. godine u Kanadi kao neprofitna organizacija. Kroz različite projekte koji su realizovani prikupljeno je više od 184 tone humanitarne, medicinske i pomoći u vanrednim situacijama u vrijednosti od preko 6,1 miliona dolara. 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog