Frontal Blog Challenge

Fadile oprosti, ali ostajem u BiH!

Pitanje koje se ovih dana veoma češto provlači kroz medije i uobičajne svakodnevne razgovore jeste upravo: „Da li ostati ili otići iz Bosne i Hercegovine?“, a ja se pitam da li se iko iz vladajuće klase uošte trudi da nas zadrži?

 

Ponekada izjave bosanskohercegovačkih političara znaju biti krajnje zbunjujuće, nekada imam utisak da je cilj upravo da nas otjeraju, ni sama nisam sigurna, pa mislim da je najbolje da se prisjetimo najvećih bisera:

1. Fadile oprosti

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je postao izuzetno popularan na društvenim mrežama posle svoje izjave da građani ove zemlje žive rasipnički. On je izjavio da je sproveo sopstveno istraživanje i da je tražio podatke od jednog trgovačkog lanca o 10 najprodavanijih proizvoda u njihovim marketima.

- Građani FBiH žive dobro. Štaviše, rasipaju se - zaključio je Novalić.

U akciji #FadileOprosti premijer je ismejan na društvenim mrežama. Građani su ga pitali šta smeju da jedu, da li uopšte da se hrane, da li im je zabranio da puše ili piju pivo. Neki su mu se "poverili" kako spavaju po 15 časova i pitali da li mu to smeta, drugi su se izjadali da im je "žena spremila pasulj bez mesa" jer je premijer rekao da su rasipnici.

IZVOR: Telegraf.rs

 

2. „Svečani obilazak“ trotoara

Podsjetimo, iz press službe Predsjedništva BiH u novembru su, nespretno, pozvali novinare da poprate završetak tromjesečnih radova na rekonstrukciji trotoara. Sam poziv "svečanog obilaska" troatoara izazvao je podsmijeh javnosti u BiH, ali i u susjednim državama poput Srbije, gdje su se također prisjetili apsurdnih ceremonija otvaranja semafora, asfalta, ulične rasvjete...

S druge strane, građanima BiH nije ni najmanje bila smiješna činjenica da je popravak glasovitog trotoara koštao više od 360.000 KM. 

IZVOR: Faktor.ba

 

3. „Ja lično, živim vrlo skromno.“ B.I.

Bakir Izetbegović, bivši predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije, kazao je za N1 da ''nije bogat čovjek'' i da će biti ''na birou kroz tri do četiri dana''.

"Ja lično, živim vrlo skromno. Hranim se u Predsjedništvu, ali platim sve svoje ručkove. Za jednog predsjednika sam siromašan čovjek. Imam kuću, nemam automobil. Imam parcelu od dva duluma", rekao je Izetbegović.

Ne demantuje da su građani Bosne i Hercegovine siromašni, ali, kako je kazao, sve su manje siromašni.

IZVOR: Source.ba

 

4. Obećali 100 000, nisu ispunili, ali 1 000 000 će ispuniti

Šefik Džaferović – milion radnih mjesta koja sam obećao do 2029 godine ispunit ću ali do 2040 godine moramo svi skupa biti strpljivi

„Ljudi iz BiH odlaze iz 2 razloga, jer nemaju posla i što neće da trpe negativnu retoriku i opstrukcije koje nas ometaju u radu. Mi moramo održati pozitivnu atmosferu. Bilježimo ekonomski rast, a nastavit ćemo zapošljavati. U prethodnom mandatu smo zaposlili više od 70.000 ljudi, a plan nam je da do 2026. u BiH bude zaposleno milion ljudi.“, optimistično je kazao Džaferović.

IZVOR: Federacija.ba

 

5. Papa se dovukao u Ford Fokusu, a Sebija u službenom automobilu Predsjedništva BiH

Papa Franjo je na putu prema centru gradu nakon dolaska na Međunarodni aerodrom Sarajevo demonstrirao svoju skromnost po kojoj je i prepoznatljiv. Naime, papa se do Predsjedništva BiH vozio u automobilu marke Ford Focus. Papa Franjo je oduvijek isticao da je papa siromašnih i da živi u skladu s tim. 

Zato direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebija Izetbegović koristila je, prilikom posjete Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) u Tuzli, automobil u vlasništvu Predsjedništva BiH. Riječ je o automobilu u kojem se vozi njen suprug i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. Javnosti još uvijek nije poznato ko je izdao nalog da direktorica KCUS-a koristi službeni automobil Predsjedništva BiH. Sebija Izetbegović prema Pravilniku o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH nema pravo na korištenje službenog automobila Predsjedništva BiH. 

IZVOR: Klix.ba

To je Bosna i Hercegovina, bar nam nikada nije dosadno i uvijek može zbijati šale na vlastiti račun, a da li je naš smisao za humor dovoljan da pomoću istog i preživimo sami odlučite. 

Što se mene tiče, ja ostajem.

 

Autor: Mirela Biković

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

Ja (ne)ću u EU!

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog