Frontal Blog Challenge

Studentski život u Beogradu

Četiri godine provedene u Srpskoj prestonici. Živjela sam taj užurban i stresan život, jela u hodu, žurila na vozove, odlazila ujutro na predavanja i vraćala se kasno naveče. Vidjela sve i svašta. Stekla nove prijatelje, promijenila navike i najvažnije od svega izgradila sebe. Ono što vas veliki grad može naučiti, što vam može pružiti, ne može niko, samo ukoliko ste dovoljno otvoreni za rast.


Živjeti u Beogradu i stasati u ozbiljnog akademskog građanina, NEPROCJENJIVO. Grad koji ima sve što pomislite, sve što poželite, a da to niste imali u maloj sredini. Grad koji nudi za svakog po nešto. Grad koji je razvijan kroz planove razvoja, ali totalno neplanski.

Ponekad vam je potrebno da potrošite više vremena na prevoz, nego sto ste se zapravo zadržite na lokaciji ka kojoj ste se uputili. Nekada je potrebno da promjeniti i po tri autobuske linije da bi došli s jednog kraja grada na drugi. Upravo zbog vremena koje izgubite u prevozu, poželite da se vratite kući u rodnu grudu i da vam sve bude na dohvat ruke. Bilo kako bilo, gužva u prevozu i gubljenje vremena na prevoz vremenom vam postane normalno. Ili to prihvatite ili ćete svaki dan gunđati sebi u bradu, do vas je. 

U Beogradu nema onog: "Eto me za 5 min, spremi se, pa da idemo". Upališ auto i eto te na lokaciji. Potrebno je da planiraš svoj dan, svoju sedmicu, ponekad čak i mjesec. Potrebno je da si prisutan u svakom trenutku, jer ako nisi, u prevozu će te neko odzepariti, na ulici ćeš naletjeti na sasvim normalne djevojke koje se bave krađom,  ispred nosa će ti pobjeći autobus, zakasnićeš na voz, a onda ćeš naučiti lekciju. Čekanje prevoza,  na košavi, pamtićeš cijelog života.

Ono što posjete gotovo svi turisti Beograda jeste Kalemegdan, koji sigurno ima posebno mjesto, i s punim pravom predstavlja HOT SPOT  Beogradskog turizma. Vidjećete i Knez Mihajlovu ulicu, Trg Republike ili popularno "Kod konja". 

 

Otićete do Hrama Svetog Save, vjerovatno ne zato što ste neki poseban vijernik, nego zato što je sama grđevina posebna. Kao kada biste  otišli  u Istanbul, a niste posjetili Aja Sofiju. 

Ljubitelji prirode i visine, posjetiće i Avalu, popeće se na Avalski toranj, a ako im se posreći moći će uživati u pogledu koji se pruža daleko u Panonsku ravnicu.

 

Obožavala sam kada mi u goste dođu prijatelji iz rodne grude. Imala sam tu svoju ustaljenu rutu kojom bi ih provela kroz Beograd, a da obuhvatim sve znamenitosti u krugu dvojke. Taman toliko da me želja mine što sam na prijemnom podbacila, pa mi diploma turizmologa ne stoji okačena na zidu. 

Zapravo je i taj peh bio velika lekcija, jer upravo me smijer prostorno planiranje mnogo toga naučio. Kako posmatrati prostor, uvidjeti njegove prednosti, kao i nedostatke. Biti prostorni planer u Beogradu bilo je izazovno. Imamo mi mnogo posla u ovom velegradu, samo nas još niko  ništa nije pitao. 

Pričala bi svojim prijateljima priče o nastanku Velikog ratnog ostrva, vodila ih da gledaju nezaboravan zalazak sunca na zidiću na Kalemegdanu ili da brojimo avione koji slijeću na Beogrdski aerodrom, pričala im priče o silikonskoj dolini, trudila se da im pokažem sve, za mene, ljepote koje ovaj grad nudi. Odvela ih na najbolja mjesta da probaju najukusnije poslastice. Učinila i sebi i njima, dan pun sadržaja za pamćenje. 

 

Danas kada sa ponosom gledam na ove svoje četiri godine proživljene u Beogradu često pomislim kako mi je bilo da se naviknem na gradski prevoz, kako sam se snalazila po Beogradu obzirom da sam predavanja imala na tri lokacije. Pomislim i na sve ono trenutke kada sam se plašila, jer sam bila sama i nezaštićena. Pomislim na sve što sam propustila kod kuće. Nije mi bilo teško navići se na veći grad, na organizaciju, na gužvu. Nije! I opet bih sve ispočetka. 

Ako se ikad obeshrabrite ili pomislite da u Beograd idu samo najbolji učenici, da u Beogradu studiraju samo najpametniji studenti, da žive samo bogati i slavni. Znajte da ste u Beograd uvijek dobrodošli bilo kao student, turista ili kao radnik. 

Nisu Beograd samo noćni izlasci, shooping centri i Beograd na vodi. Ima tu nešto više. Imaš taj osjećaj da moraš da se boriš za sebe, imaš taj osjećaj da se vrijedi boriti za svoje mjesto. Imaš volju da napreduješ, jer jedino si ti taj koji treba da bude sebi heroj svog života. Veliki grad ti nudi mogućnost da proširiš vidike, da se boriš sa svakodnevnim problemima i da istovremeno iz njih učiš. 


 

Izbor je na vama, a mogućnosti su na svakom koraku.

Zakoračite!

Budite heroj svoga života!




Autor: Kristina Kuzmanović

#FrontalBlogChallenge

 

Više informacija o Frontal Blog Challenge-u možete pronaći direktno na portalu Frontal, ali i na društvenim mrežama prateći zvanični hashtag projekta #FrontalBlogChallenge.

Projekat se realizuje uz podršku Ambasade SAD u BIH

 

Povezane vijesti:

House of Cards i naša BiH kuća od karata

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog