Banja Luka

Амбасадор Кине посјетио Конфуцијев институт у Бањој Луци

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци и рукводство Конфуцијевог института, састали су се данас са Ји Пингом, амбасадором НР Кине у БиХ, и том приликом разоговарали о планираним активносима Института у овој години.

Проф. др Радослав Гајанин, ректор Универзитета у Бањој Луци,  је након састанка са амбасадором Кине у БиХ, рекао да су разговарали о унапређењу рада Конфуцијевог института на Универзитету у Бањој Луци и бројним активностима у овој години.

Гајанин је након састанка одржаног на Факултету политичких наука УНИБЛ, гдје се и налази сједиште Конфуцијевог инстутута, истакао да је веома задовољан активностима Института у протеклом периоду. 

"Институт ради на изучавању кинеског језика, при чему се изводе курсеви прилагођени свим узрастима и потребама грађана Репбулике Српске. Студентима Универзитета омогућен је бесплатан курс да у оквиру академских студија заврше и курс кинеског језика", појаснио је  Гајанин. 


''Имамо идеју и да се кинески изучава на Универзитету у оквиру Филолошког факултета као изборни предмет, а касније као обавезни, односно као катедра кинеског језика", истакао је Гајанин.

Према његовим ријечима, посредством Конфуцијевог института заинтересовани се могу упознати и о традицији и култури кинеског народа, али и професори и студенти из Кине имају могућност да се упознају о култури и традицији Републике Српске. 

Амбасадор Ји рекао је да се Конфуцијев институт показао као веома активан и захвалио за подршку Влади Републике Српске и Универзитета у Бањој Луци .

Он је нагласио да ће Институт и даље представљати платформу за културну размјену Републике Српске и Кине. 

"Надамо се да ће све више грађана Републуике Српске учити језик и упознати се о нашој култури", истакао је кинески амбасадор.

Цаи Јинг, кинеска директорка Конфуцијевог института захвалила је Амбасади Кине за подршку од отварања Института и изразила наду да ће сарадња убудуће бити још боља. 

Састанку је присуствовала и Љиљана Стевић, дикреторка Конфуцијевог института УНИБЛ, као и проф. др Здравко Злокапа, декан Факултета политичких наука, доц. др Александар Врањеш, продекан за научно-истраживачки рад ФПН-а и доц. др Душко Трнинић, продекан за наставу на овом факултету.

Послије одржаног састанка, амбасадор се упознао са активностима које се реализују на Конфуцијевом институту и посјетио библиотеку која има преко 2.000 наслова на кинеском и енглеском језику.

 

Фронтал

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog