Nauka

Nova mapa svemira otkrila 300.000 galaksija

Univerzum je sada postao mnogo veći. Nova mapa neba objavljena je u utorak i prikazuje na stotine hiljada ranije nepoznatih galaksija koje su otkrivene pomoću teleskopa koji može otkriti izvore svjetlosti koje optički instrumenti ne mogu vidjeti.

Međunarodni tim koji stoji iza ankete izjavio je da njihovo otkriće bukvalno baca novo svjetlo na neke od najdubljih tajni Univerzuma, uključujući fiziku crnih rupa i kako se klasteri galaksija razvijaju.

"Ovo je novi prozor u svemir," izjavio je za AFP Cyril Tasse, astronom sa opservatorije u Parizu.

"Kada smo vidjeli prve slike mi smo bili kao:" Šta je ovo?! " Ništa nije izgledalo kao ono što smo navikli vidjeti."

Više od 200 astronoma iz 18 zemalja bilo je uključeno u ovu studiju, koja je koristila radio astronomiju da istraži dio neba iznad sjeverne hemisfere, te je pronađeno 300.000 ranije nevidljivih izvora svjetlosti koji se smatraju udaljenim galaksijama.

Radio astronomija omogućava naučnicima da otkriju zračenje proizvedeno kada masivni nebeski objekti međusobno djeluju.

Tim je koristio teleskop niske frekvencije (LOFAR) u Holandiji kako bi prikupio tragove - ili "mlaznice" - antičkog zračenja proizvedenog kada se galaksije stapaju. Ovi mlazovi, prethodno neotkriveni, mogu se protezati milionima svjetlosnih godina.

"Sa radio posmatranjima možemo detektovati zračenje iz slabog medija koji postoji između galaksija", rekla je Amanda Wilber sa Univerziteta u Hamburgu.

"LOFAR nam omogućava da otkrijemo mnogo više tih izvora i razumijemo šta ih pokreće."

Otkriće novih izvora svjetlosti takođe može pomoći naučnicima da bolje razumiju ponašanje jednog od najzagonetnijih fenomena u svemiru.

Crne rupe - koje imaju tako jaku gravitacijsku silu da ih ne može izbjeći - emitiraju zračenje kada zahvate druge objekte velike mase kao što su zvijezde i oblaci plina.

Tasse je rekao da će nova tehnika opservacije omogućiti astronomima da uporede crne rupe tokom vremena da vide kako se formiraju i razvijaju.

"Ako pogledate aktivnu crnu rupu, mlazovi (zračenja) nestaju nakon milion godina, a vi ih nećete vidjeti na većoj frekvenciji (svjetlosti)", rekao je on.

"Ali na nižoj frekvenciji oni nastavljaju da emituju ove mlazeve stotinama miliona godina, tako da možemo vidjeti daleko starije elektrone."

'Najstariji objekti Univerzuma' 

Hubble teleskop je proizveo slike koje navode naučnike da vjeruju da u univerzumu postoji više od 100 milijardi galaksija, iako su mnoge od njih suviše stare i udaljene da bi se mogle posmatrati koristeći tradicionalne tehnike otkrivanja.

LOFAR teleskop je sastavljen od evropske radio antene širom sedam zemalja, što je ekvivalent satelitskoj anteni promjera 1.300 kilometara.

Tim planira kreirati slike visoke rezolucije cijelog sjevernog neba, za koje kažu da će otkriti čak 15 miliona još neotkrivenih radio izvora.

"Najstariji objekti u Univerzumu stari su oko 11-12 milijardi svjetlosnih godina", rekao je Tasse. "Tako da ćemo vidjeti mnogo više tih objekata."

 

Izvor: apf.com

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog