BiH

Usaglašena trasa o ponudi Turske za izgradnju mreže autoputeva u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik održao je danas sastanak sa ministrima entiteta i u Savjetu ministara BiH iz resora komunikacija i transporta radi razgovora o ponudi Turske za izgradnju mreže auto-puteva u BiH.

Kako je naveo Dodik, usaglašena je jedinstvena trasa koja će biti formalno predložena turskim vlastima i koja će biti formalno ucrtana u kartu Bosne i Hercegovine u narednim danima kako bi na Predsjedništvu BiH mogli to prihvatiti kao jedinstven prijedlog nakon čega će se uputiti Turskoj na daljnje odlučivanje i proceduru.

"Mogu da kažem da, zahvaljujući naporima svih, smo se usaglasali da ta trasa ide od Rače, preko Bijeljine, Brčkog, od Lončara prema Tuzli i spušta se prema Sarajevu, ide preko Pala, Rogatice, Višegrada i tu se pravi konekcija za Goražde. To bi bila jedinstvena trasa koju ćemo predložiti turskoj strani. Sve će se to uklopiti na ono što već radimo u Republici Srpskoj. Ovo je veliki investicioni poduhvat. Preliminarno se govori o tri milijarde eura, sa nekoliko desetina tunela, mostova... Bilo je nepohodno da utvrdimo jedinstvenu trasu", naveo je Dodik.

On se zahvalio ministrima što su dali doprinos za kvalitetan sastanak.

"Ukoliko trasa od Gradiške preko Doboja dalje prema Sarajevu, Višegradu, Nišu i Srbiji bude stavljena u funkciju u profilu autoputa, put od Ljubljane do Soluna bio bi kraći za 200 kilometara i tu je ta razvojna šansa. Države moraju da prave puteve jer velikim putevima ljudi dolaze, a malim putveima odlaze. Moramo da pravimo autoputeve", naveo je Dodik.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog