Zanimljivosti

Singapur, Hong Kong i Pariz dijele titulu najskupljih gradova na svijetu u 2019.

Po prvi put tri grada dijele titulu najskupljeg grada na svijetu - Singapur, Hong Kong i Pariz. Na ovogodišnjoj listi top 10 najskupljih gradova, Singapur predstavlja jedini grad koji je zadržao svoj rang od prethodne godine.

Pariz, Singapur i Hong Kong su zajednički lideri na Ekonomistovoj istraživačkoj listi za 2019. godine o troškovima života širom svijeta.

Glavni grad Francuske, koji je bio jedan od prvih 10 najskupljih gradova od 2003. godine, ove je godine napredovao, dok je prošlogodišnji četvrti najskuplji grad, Hong Kong, skočio za tri pozicije, što je prvi put dovelo do izjednačavanja na vrhu liste.

Godišnja anketa procjenjuje troškove za više od 150 artikala u 133 grada širom svijeta.

Japanska Osaka se popela za šest pozicija, a sada dijeli peto mjesto sa Švicarskom Ženevom.

Njujork i Los Anđeles su jedini sjevernoamerički gradovi u top 10, a Velika Jabuka sedmu poziciju dijeli sa Kopenhagenom u Danskoj.

Grad anđela (LA) proglašen je za 10. najskuplji grad na svijetu, zajedno sa izraelskim Tel Avivom.

Prema istraživanju, američki gradovi bili su među najskupljim kada su u pitanju komunalne usluge.

U Evropi, švajcarskim gradovima Cirihu i Ženevi, koji su došli na četvrto i zajedničko peto mjesto (sa Osakom), imali su najveće troškove kada su u pitanju troškovi domaćinstva, lične njege, rekreacije i zabave.

Međutim, smatralo se da je visoki rang Kopenhagena, sedmi (zajedno sa Seulom), posljedica relativno visokih troškova prijevoza, rekreacije i lične njege.

U međuvremenu, turski Istanbul je postao znatno jeftiniji, spustivši se za 48 mjesta na listi i trenutno je 120. mjesto - djelimično zbog smanjenja vrijednosti turske lire.

Uzbekistanski Taškent je takođe doživio veliki pad, za 19 mjesta na 131. mjesto, dok je Moskva pala za 16 mjesta na 102. mesto.

Bugarska prijestonica Sofija je napredovala i popela se za 29 mjesta na 90. poziciju, zahvaljujući povećanju cijena namirnica, komunalnih usluga i rekreacije.

Ekonomski poremećaji

Troškovi života u Velikoj Britaniji su takođe porasli. Nagli rast domaćih cijena je glavni faktor što je London skočio za osam pozicija na 22. mjesto.

San Francisko je takođe postao skuplje mjesto za život, rastući za 12 mjesta na 25. mjesto.

"Napominjemo približni troškovi u tradicionalno skupljim gradovima kao što su Pariz, Singapur, Cirih, Ženeva, Kopenhagen i Hong Kong, su dokaz globalizacije i sličnosti ukusa i šopinga", kaže Roksana Slavcheva, urednica istraživanja.

Ne iznenađuje što su najjeftiniji gradovi za život uglavnom oni koji su imali dobro dokumentovane politike ili ekonomske poremećaje (ili oboje u istim slučajevima).

Karakas, glavni grad Venecuele je na samom dnu liste ove godine, a to je pozicija koja je ranije pripadala okupiranom i ratom razorenom Damasku u Siriji.

Pogoršanje ekonomskih uslova u Venecueli i hiperinflacija su u korjenu njene negativne pozicije prema dolje.

Sirija je rangirana odmah iznad Karakasa na 132. mjestu, dok je Nigerijski Lagos vezana za Pakistanski Karači na 127. mjestu.

Najskuplji gradovi za životu u svijetu u 2019. su:

1. Singapore

1. Paris, France

1. Hong Kong

4. Zurich, Switzerland

5. Geneva, Switzerland

5. Osaka, Japan

7. Seoul, South Korea

7. Copenhagen, Denmark

7. New York

10. Tel Aviv, Israel

10. Los Angeles

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog