Zanimljivosti

Planina u Kanadi nazvana po sprskom vojvodi

Po završetku Prvog svjetskog rata, u Alberti je jedna od planina zapadno od rijeke Kananaskis dobila ime – Putnik, u čast srpskom vojvodi.

Naime, Kanađani su planinu visoku 2.940 metara nazvali tako kako bi odali počast čuvenom vojskovođi i savezničkoj srpskoj vojsci koja je pretrpila velike gubitke u ratu. Riječ je o dijelu vijenca Stjenovitih planina koji se nalazi između Alberte i Britanske Kolumbije, koji je ovo ime dobio još 1918. godine – odmah poslije Velikog rata.

Međutim, tek stotinak godina kasnije, u oktobru 2012, u podnožju planine je postavljena spomen-ploča koja otkriva priču o njenom imenovanju.


„Planina Putnik nazvana je u znak vječnog sjećanja na muškarce i žene iz savezničkih oružanih snaga u Srbiji i njihovog vođe vojvode Radomira Putnika (1847-1917). Srbija je izgubila četvrtinu svog stanovništva, kako pripadnika vojske, tako i civila, za vrijeme Prvog svjetskog rata (1914–1918). Ova žrtva bila je dio kanadskih i savezničkih borbi u Evropi protiv tri carevine u cilju zaštite ljudskih prava i slobode čovječanstva”, istaknuto je na njoj.

 

Izvor: nationalgeographic.rs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog