Republika Srpska

Pivara „Gorštak“ počela izvoziti u Švajcarsku

Zanatska pivara „Gorštak“, koju je prije dvije godine pokrenuo profesor engleskog jezika i muzičar Nikola Galić, počela je da izvozi svoje proizvode, a prve flaše piva otišle su za Švajcarsku.

Poljoprivredna zadruga „Gorštak“, u okviru koje radi istoimena mala zanatska pivara, osnovana je krajem 2016. u Laktašima, a sa proizvodnjom je počela 2017. godine.

Galić za portal CAPITAL kaže da je u protekle dvije godine uspio da nađe kupce na tržištu BiH, ali da mu je cij bio da dođe i do ino tržišta, što je sada i uspio.

„Prva tura od 500 litara piva otišla je prije dva dana za Švajcarsku. To nam mnogo znači jer je naše pivo postalo prepoznato kao nešto što može da parira na tom tržištu“, kazao je Galić.

Priča o izvozu, kako navodi, počela je prije godinu dana kada je vlasnik jednog ugostiteljskog objekta iz Švajcarske probao „Gorštak“ pivo i odlučio da mu pomogne oko plasmana.

„To nam znači i sa finansijske i sa moralne strane. Imamo trend konstantnog rasta. Mjesečno proizvodimo oko 1.600 litara, a imamo kapacitet za još 500 do 1.000 litara. Imamo u planu ozbiljniju investiciju tako da ćemo povećati proizvodnju na 10.000 do 15.000 litara mjesečno, s obzirom na to da planiramo izvoz i u zemlje regiona kao i da zadržimo tržište Švajcarske“, naglasio je Galić.

Priča o pivari „Gorštak“ krenula je 2016. godine kada je Galić odlučio da pokrene internet kampanju za prikupljanje dijela novca za opremanje pivare i početak proizvodnje zanatskog piva. Na taj način uspio je da obezbijedi novac za jedan fermentor, ali najveći dobitak bio je taj što je veliki broj ljudi čuo za njega i njegovu ideju. Na kraju je odlučio da proda i stan i da taj novac uloži u pokretanje pivare.

 

Izvor: Capital

Twitter
Anketa

Da li stanovnicima Republike Hrvatske treba uvesti karantin u trajanju od 14 dana pri ulasku u BiH kao što je Hrvatska uvela stanovnicima BiH?

Rezultati ankete
Blog