FOTO

Ovako izgleda čarobno selo na ostrvu duhova, niko više tamo ne zalazi, priroda je pobijedila! (VIDEO)

Napušteno selo Hutuvan, na kineskom ostrvcetu Šengšanu, izgleda kao iz bajke, pa je samim tim velika atrakcija

To je zaista jedna neobična turistička destinacija.

Nedaleko od kontinentalne Kine i 64 kilometara od Šangaja, nalazi se Šengšan. Ostrvo je samo nekoliko kilometara široko, a prekriveno je visokim brdima. Jedina stvar koja ga čini posebnim je nekadašnje ribarsko selo Hutuvan.

Nekada je Hutuvan bilo prosperitetno ribarsko selo, a 80-ih je tu živelo oko 3.000 stanovnika.

Ipak, nagli razvoj Kine ostavio je traga na selima. Brodovi su postali preveliki da uopšte uplove u luku Hutuvana. To je predstavljalo ne samo ekonomski problem već je uticalo na osnovne životne potrebe.

Takođe, zbog zabačene lokacije, mještani su počeli da se iseljavaju.

2002. godine selo je zvanično ostalo bez stanovnika.

Danas, u potpunosti ga je preuzela priroda. Kuće su prekrivene puzavicama i mahovinom, to je možda i najzelenije selo na svijetu.

Kada je ponovo otkriveno 2015, vrlo je brzo postalo destinacija za turiste i putnike.

Ipak, vlasti su bile zabrinute kako će se na ostrvo odraziti iznenadna navala turista.

Kuće se iz brda spuštaju sve do mora. Nekima fale dijelovi zidova, ili možda krov, a vegetacija ih je savladala i iznutra. U pojedinim kućama je ostao i namještaj, a čini se kao da je neko čarobno uklonio ljude i zamijenio ih zelenilom, pa puzavice rastu i po krevetima i ormarima.

"U susjednim selima još ima stanovnika. Samo je Hutuvan skroz prazan i preuzela ga je priroda", rekao je fotograf Jian koji je imao priliku da posjeti ovo čarobno mjesto.

Turistima su teren i zarasli putevi dobra kardio-vježba, a u blizini se može kupiti samo flaša vode, a nekoliko staraca se čak vratilo da budu vodiči. Ko hoće da posjeti Hutuvan mora da plati jeftinu ulaznicu.

 

Izvor: kurir.rs/cnn
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog