Intervju

Prof. Majkl Čosudovski: Odluku da se uništi Jugoslavija donio Vašington još 1974.

Odluku da se uništi Jugoslavija zvanično je donio Vašington još 1974. godine, u vrijeme Ričarda Niksona, a krvavi dio posla su obavile zapadne obavještajne agencije na čelu sa CIA.

Govori ovako, u ekskluzivnom intervjuu za "Novosti", profesor Majkl Čosudovski, osnivač uglednog Centra za istraživanje globalizacije "Global risrč". Geopolitičar koji živi i stvara u Kanadi, rođeni Švajcarac sa jevrejskim i ruskim korjenima, otkriva da je nekoliko godina kasnije, 1981, Reganova administracija razradila dokument u kom stoji da Jugoslavija treba da se demontira, i to iz ekonomskih razloga:

- Tadašnji moćnici Svetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda su procijenili da im ne treba uspješna socijalistička zemlja kao primjer da tržišna privreda uspijeva i u socijalizmu. Zato je u vašoj zemlji ekonomska kriza napravljena 1981, dok je 1989. i 1990. doživjela ekspanziju. Nacionalizmi su došli u isto vrijeme, i tu su zapadne obavještajne agencije imale presudnu ulogu, pa su vješto iskoristile neraščišćene račune iz Prvog i Drugog svjetskog rata između dva najveća naroda u SFRJ.

* U ratnom sukobu koji je uslijedio, glavnu riječ su vodili stranci, koji su, tvrdite, trasirali put tzv. pobjednicima?

- Srbi su najveći i jedini državotvorni narod Balkana koji zna šta je država. Tzv. pobjednici u tim ratovima nemaju čime da se hvale, jer nisu oni vojno trijumfovali. U Hrvatskoj, od "Medačkog džepa" do "Oluje", komandovali su američki generali, okupljeni oko privatne vojne kompanije MPRI, a sa hrvatskom vojskom je sadejstvovao NATO. U BiH je Zapadna vojna alijansa imala ogromnu pomoć obavještajnih službi islamskih država, bogatih naftom. Na Kosovu je većinu prljavog posla odradio NATO, a islamisti nešto manje.

* Saradnja Amerikanaca i iranskog faktora u BiH je posebna priča?

- U američkom Kongresu republikanci su vodili istragu protiv Klintonove administracije nedugo poslije afere "Levinski". Rezultati istrage nazvane "Afera Iran-Bosna", ukazuju na to da je politiku SAD u BiH lično odobrio Bil Klinton na prijedlog Entonija Lejka, tadašnjeg šefa američke krovne obavještajne agencije (NSA). Glavni operativac strategije na terenu je bio ambasador u Hrvatskoj Piter Galbrajt, koji je bio zaslužan za jačanje iranskog uticaja u BiH. Galbrajt je iz Hrvatske, preko Šefka Omerbašića, prvog imama u Zagrebu, modifikovao islamski vojni faktor u BiH.

* Kada je 1997. završena istraga u Kongresu SAD, šta se dogodilo?

- Predstavnički dom Kongresa je podnio krivičnu prijavu protiv Lejka i Galbrajta, ali je sve zaustavljeno. Ispostavilo se da nisu samo demokrate u administraciji šurovale sa teroristima, već i republikanci. Sve je zataškano.

* Govorite o tzv. nezavisnosti Kosova kao o "nonsens konceptu"?

- Tamo na vlasti nema nikog ko nije kriminalac. Užasavam se od pomisli da sebi moram da personalizujem tzv. junake kosovske države, od Tačija, preko britanskog generala Džeksona, do Bernara Kušnera.

* Sud u Hagu je, uprkos svemu, napravio sliku rata prema kojoj su Srbi glavni krivci za sve?

- O Haškom tribunalu mislim sve najgore. Zato i citiram dokumenta relevantnih izvora prema kojima su najstrašnije zločine u BiH počinili islamisti, sa punom podrškom Zapada.

* Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević vas je zvao da mu budete prvi svjedok odbrane na sudu u Hagu?

- On je moje knjige o islamskom terorizmu, Al kaidi i povezanosti zapadnih sila sa islamskim fanaticima, nazivao "pištolj koji se dimi" i koristio je njihove dijelove u svojoj odbrani. Pristao sam da budem svjedok odbrane, ali nisam izašao na sud jer sam bio protiv Miloševićeve ideje da se sam brani. On je nesumnjivo bio pametan čovjek, ali u sudnici su mu bili potrebni advokati.

Čosudovski kaže da je tokom ratnih devedesetih na strani Hrvata ratovala plaćenička privatna vojna kompanija MPRI, sastavljena od bivših visokih oficira američkih oružanih snaga.

- Ista kompanija je tokom rata u Bosni imala pomoć Al kaide i Iranske obavještajne službe i borila se na strani muslimana. Udruženi, ponovo su protiv Srba djelovali nekoliko godina kasnije, 1999. godine na Kosovu i Metohiji - kategoričan je prof. Čosudovski.

Kanadski profesor Majkl Čosudovski odlikovan je Zlatnom medaljom za zasluge, 2013. godine, povodom Dana državnosti Srbije, odlukom tadašnjeg predsjednika Tomislava Nikolića.

 

Izvor: novosti
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog