FOTO

Igbo Ora - svjetska prijestonica blizanaca (FOTO)

Na prašnjavom školskom igralištu u jednom gradu u jugozapadnoj Nigeriji, redovi djece poredani da bi ušli u svoje učionice. Djece sa identičnim licima.

Ovakvi prizori mogu se vidjeti svuda u Igbo Ori, gdje se na banerima mogu vidjeti natpisi „svjetska prijestonica blizanaca“.

Blizanci su uobičajeni u etničkoj grupi Joruba koja dominira ovim dijelom Nigerije. Studija britanskog ginekologa iz 1970-ih otkrila je da je od ukupno 1000 rođenih beba na jugozapadu oko 50 bilo blizanci - jedna od najviših stopa rođenja blizanaca u svijetu.

U jorubskoj kulturi blizanci su tako česti da se tradicionalno daju specifična imena. Zovu ih Taivo ili Kehinde, u zavisnosti od toga da li su rođeni prvi ili drugi.

Ali čak i za narod Joruba, Igbo Ora se smatra izuzetnim mjestom. Među gotovo 100 srednjoškolaca koji su se okupili na kraju pauze, bilo je devetoro blizanaca.

"Ima toliko blizanaca zbog lišća bamije (okre) koje jedemo", rekao je 15-godišnji Kehinde Oyedepo, jedan od blizanaca, ponavljajući mišljenje koje preovladava u gradu.

Listovi bamije se koriste za pravljenje gulaša koji je popularan u Igbo Ori.

Drugi su ukazali na popularnost Amale - domaće jelo od jama i brašna od tapioke. Jedna od teorija je da jam podstiče proizvodnju gonadotropina, hemijskog agensa koji stimuliše proizvodnju jaja.

Ekujumi Olarenwaju, ginekolog akušer sa sjedištem u Lagosu, udaljen oko 160 km, vjeruje da uzroci ovog fenomena leže u nečemu drugom jer se ista vrsta jama konzumira svugdje u svijetu bez istog rezultata.

Ali žene koje prodaju lišća bamije na gradskoj tržišnici se ne slažu.

Rekle su da su lokalne tradicije o tome kako se konzumira lišće presudne. Na primjer, paprikaš od lišća treba odmah pojesti i nikada ne skladištiti.

Oyenike Bamimore, koja prodaje hljeb, kaže da je živi dokaz da je uzrok prehrana. "Zato što ja jedem jako puno bamije, rodila sam osmoro blizanaca", rekla je.

 

Source: reuters

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog