Sport

Srbija, Grčka, Bugarska i Rumunija pripremile zajedničku ponudu za organizovanje Eura i Mundijala

Grčka, Bugarska, Srbija i Rumunija potpisale su Memorandum o razumijevanju vezan za zajedničku ponudu za domaćinstvo UEFA Euro 2028 ili Svjetskog kupa FIFA 2030. godine.

Četiri zemlje su već vodile pregovore o mogućnosti pripreme zajedničke ponude za UEFA Euro 2028 i FIFA Svjetsko prvenstvo do 2030. godine, a u subotu su potpisale Memorandum o razumijevanju u Solunu kako bi potvrdile da će pokušati ugostiti jedno od ova dva takmičenja.

Zamjenik grčkog ministra kulture i sporta Giorgos Vasiliadis, bugarski ministar omladine i sporta Krasen Kralev, srpski ministar omladine i sporta Vanja Udovičić i rumunski ministar omladine i sporta Constantin-Bogdan Matei održali su sastanak prije potpisivanja sporazuma.

Vasiliadis je podijelio svoje emocije nakon što je stavio papir na Memorandum o razumijevanju: „Ovo je veoma veliki dan, mi idemo naprijed kako bismo ostvarili svoj san. Želimo donijeti bolje dane balkanskom regionu i možemo biti optimistični za budućnost. Obično, samo negativne vijesti dolaze s Balkana, ali mi to želimo promijeniti. Pokazaćemo da možemo raditi zajedno. Potpisivanje memoranduma u Solunu pokazuje naše namjere."

Predsjednik Helenskog fudbalskog saveza Evangelos Grammenos takođe je prokomentarisao ovaj događaj: “Svi vjerujemo da naši zajednički napori mogu biti uspješni. To nije samo fudbal. Osjećam da će ovim razvojem Balkana pokazati da je u stanju da organizuje tako velike, važne događaje. Kao fudbalska federacija, moramo biti spremni da sarađujemo zajedno sa političkim ličnostima. ”

U ponudu će biti uključene četiri grčke arene, sa odabranim olimpijskim stadionom, stadionom Toumba, stadionom Karaiskakis i stadionom Agia Sofia (u izgradnji).

Euro 2020 će se održati u 12 različitih zemalja, a domaćin Euro 2024 je Njemačka. Svjetski kup 2022 će se igrati u Kataru, dok će Svjetsko prvenstvo 2024 biti u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama.

 

Izvor: greekcitytimes.com
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog