Svijet

Бесана ноћ у Паризу, ватра у Нотр Даму под контролом (ФОТО)

Пожар у катедрали Нотр Дам у Паризу је под контролом, али није у потпуности угашен, саопштили су француски ватрогасци. Покренута је истрага о узроку пожара који је синоћ избио у једној од најчувенијих свјетских катедрала. Француски предсједник Емануел Макрон обећао је да Богородичина црква бити обновљена и да већ данас почиње Национална кампања за прикупљање новца. Помоћ је понудила и Србија.

Девет вијекова стара катедрала Нотр Дам успјешно је одољевала свим недаћама, али је синоћни пожар био јачи и од воље и од напора које су уложили париски ватрогасци.

Ватра која је избила на врху катедрале из 12. вијека брзо се проширала на читав кров, прогутавши звоник чувене богомоље, који се потом у потпуности урушио. Тек тада је пожар стављен под контролу.


"Звали су ме из цијелог свијета. Ово јесте трагедија цијелог свијета. А Нотр Дам представља историју наше престонице, и одмах сам помислила на слике ослобађања Париза када су рекли да су се звона са ове катедрале чула до Буенос Ајреса", каже градоначелница Париза Ан Хидалго.

Париско тужилаштво одмах је покренуло истрагу, а случај се и даље води као инцидент.

Катедрала Нотр Дам је била усред реконструкције, неки њени дијелови су били под скелама, док су бронзане статуе уклоњене прошле недјеље због радова.


Француски медији цитирају ватрогасце који су изразили сумњу да је пожар "потенцијално повезан" са радовима на реконструкцији, наводи агенција.

"Када је у питању споменик који волите и у коме живите, који славите и који представља толико тога из ваше историје – то је веома веома тужно. И ја питам Бога: Зашто, зашто? Данас је свети понедјељак, ово је важна недјеља и зато питам Бога: Зашто?, али мислим да ћу одговор добити тек када дођем у рај", рекао је свештеник Нотр Дама Патрик Шавујет.

Више од катедрале  

На мјесто пожара међу првим је дошао и предсједник Француске.

"За нас је Нотр Дам више од катедрале. Нотр Дам је наша историја, наша књижевност, наша машта, место гдје смо преживјели важне историјске тренутке, епидемије, ратове, гдје смо дочекали слободу. Оно је епицентар наших живота", каже предсједник Француске Емануел Макрон.


Поручио је да ће катедрала заједничким снагама бити обновљена.

"То је без дилеме дио наше судбине и пројекат за године пред нама и ја ћу томе остати посвећен. Већ од уторка почињемо националну кампању за прикупљање новца за обнову, а тражићемо помоћ најталентованијих стручњака широм свијета да нам помогну у обнови", додао је Макрон.

Иако су бронзане статуе уклоњене због реконструкције, остаје питање колико су оштећена остала уметничка дјела, посебно она која су великог формата.


"Овим се завршава један дио историје, глобалног наслијеђа, архитектуре. Неизрецива трагедија због које ће туговати цијели свијет", каже Синди, туриста из Еквадора.

"Нико ово није могао ни да замисли док смо обилазили Париз. Били смо близу и прво смо помислили да је у питању само мањи пожар. Све вријеме смо стајали и гледали и сузе су навирале, било је тешко обуздати емоције", говори Алфредо из Шпаније.


Градња катедерале почела је 1160. године за вријеме бискупа Мауриција, а довршена је тек 1345. године као прво ремек-дјело готичке умјетности.

Нотр Дам сваке године посјети 13 милиона туриста, више него Ајфелов торањ.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog