Društvo

Reporteri bez granica: BiH po slobodi medija bolja od Srbije i Hrvatske

Bosna i Hercegovina je zauzela 63. mjesto od ukupno 180 država po slobodi medija, pokazuje izvještaj Reportera bez granica za 2019. godinu.

Polarizovana politička klima, obilježena stalnim verbalnim napadima i nacionalističkom retorikom, stvorila je neprijateljsko okruženje za slobodu medija, stoji u izvještaju. 


Uredničke politike koje odražavaju etničke podjele i govor mržnje su sve očiglednije. Novinari su napadnuti zbog svog etničkog porijekla, kao i zbog toga šta pišu. Tužbe za klevetu političara služe isključivo zastrašivanju novinara i odvraćaju ih od obavljanja posla.

Prema izvještaju koncentracija vlasništva nad medijima je izvor zabrinutosti, posebno zato što vlasništvo nije transparentno. Uslovi zapošljavanja za novinare su neizvjesni: zaposleni su po ugovorima na određeno i malo su plaćeni. 

Prema izvještaju Hrvatska zauzima 64. mjesto, Srbija 90. mjesto, a Crna Gora ubjedljivo najgore 104. mjesto u ukupnom poretku država. Slovenija je najnaprednija od bivših jugoslavenskih država i nalazi se na 34. mjestu, dok je Sjeverna Makedonija na 95. mjestu.

 

 

Frontal

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog