Muzika i film

"Strange Fruit": Jedna od najuticajnijih pjesama 20. vijeka

Billie Holiday je snimila svoju legendarnu verziju Strange Fruit-a 20. aprila 1939. godine. BBC donosi tekst o tome kako je pjesma o linčovanju postala bezvremenski poziv na akciju.

Kulturni kritičar Emily J Lordi opisuje posebnu snagu pjesme koja još uvijek šokira, čak 80 godina nakon što je prvi put izvedena.

20. aprila 1939., džez pjevačica Billie Holiday (rođena Eleanora Fagan 1915.) ušla je u studio sa bendom da snimi Strange Fruit. Ova uznemirujuća pjesma o užasima linča nije bila samo najveći njen hit, već je postala jedna od najuticajnijih protestnih pjesama 20. vijeka - nastavljajući nam govoriti o rasnom nasilju i danas.

Časopis Time je 1999. godine proglasio za pjesmu vijeka, a priča o koncepciji Strange Fruit ušla je u legendu. Prvobitno je bila pjesma pod nazivom Bitter Fruit, koju je napisao jevrejski učitelj Abel Meeropol pod pseudonimom Lewis Allen kao odgovor na linč u južnim državama SAD.

"Napisao sam Strange Fruit zato što mrzim linč, i mrzim nepravdu, i mrzim ljude koji ga podržavaju", rekao je Meeropol 1971. Nikada nije bio svjedok linča, ali se pretpostavlja da je napisao Strange Fruit nakon što je vidio uznemirujuću fotografiju Lawrence Beitler-a o linču Thomasa Shippa i Abrama Smitha u Indijani 1930. godine.

Linčovanje je počelo da nestaje u vrijeme kada je pjesma objavljena - ali fotografije kao što je Beitlerova su preplavile i urezale se u javnu svijest.

Uskoro nakon objavljivanja, pjesme je izvođena na sindikalnim sastancima, pa čak i na Madison Square Gardenu od strane džez pjevačice Laure Duncan. 

U centru pažnje

Villiam Dufty koji je ko-autor autobiografije Billie Holiday pod zanivom "Lady Sings the Blues", jednom je rekao: „Holiday ne pjeva pjesme; ona ih transformiše."

Ono što se desilo prve noći kada je Holiday izvela pjesmu Strange Fruit u Café Society nagovijestila je odgovor koji će dobiti kada bude objavljena. “Kada sam prvi put pjevala, mislila sam da je neka greška ...nije bilo ni aplauza kada sam završila. Onda je jedna osoba počela nervozno aplaudirati. Odjednom su svi aplaudirali”, rekla je Holiday u svojoj autobiografiji.

Kako je pjesma postala dio njenih nastupa, Holiday je svjedočila nizu reakcija, od suza do štrajkova. Radio stanice u SAD-u i inostranstvu su je stavile na crnu listu, a izdavačka kuća Holiday's, Columbia Records, odbila je snimiti. To nije bila samo pjesma političke prirode koja je zaprepastila i pokrenula slušaoce, nego način na koji ju je Holiday izvela, način koji se često opisivao kao proganjanje. 

Ono što je tako neobično kod Strange Fruit-a je kako je neizbrisivo obilježila američko društvo tako brzo nakon objavljivanja. Strange Fruit nije bila prva popularna pjesma koja se bavila rasom. Ali Strange Fruit se ističe među protestnim pjesmama zbog svog grafičkog sadržaja i naknadnog komercijalnog uspjeha. 

Ovo je dovelo do stvaranja pokreta koji bi na kraju promijenio tok američke istorije. Anti-linčeri su poslali Strange Fruit kongresmenima kako bi ih ohrabrili da predlože održiv zakon protiv ličenja. Recenzija u časopisu Time je ovu pjesmu nazvala “primarnim dijelom muzičke propagande za NAACP”. Ahmet Ertegun, koji je kasnije bio saosnivač Atlantic Recordsa, nazvao je pjesmu "proglašenjem rata ... početkom pokreta za građanska prava". 

Mnogi muzičari su prilagodili Strange Fruit, najpoznatije je izvođenje Nine Simone 1965. godine, dok je Kanye West uzeo Simoneovu za naslovnicu njegove pjesme Blood on the Leaves. Britanska pjevačica Rebecca Ferguson je 2017. objavila da bi prihvatila poziv da pjeva na inauguraciji predsjednika Trumpa samo ako bi mogla da pjeva Strange Fruit. Za Lordija, njena beskrajna moć leži u načinu na koji ona “destimulira činjenicu rasnog nasilja tako nepogrešivo. To je skraćenica za "Koja je pjesma koju mogu zamisliti i koja najsnažnije optužuje stalno naslijeđe rasnog nasilja u ovoj zemlji i širom svijeta?"

Godine 2002, Strange Fruit je dodana u Nacionalni registar Kongresne biblioteke, te je ovjekovječena kao pjesma od velikog značaja za muzičku baštinu SAD-a. Holiday je umrla 1959. Ona je inspirisala muzičare jer pjeva o nepravdi sa iskrenošću i svjesnošću da pjesma može biti bezvremenski podsticaj za društvene promjene.

 

Izvor: bbc

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog