Republika Srpska

Srbija i Srpska grade tri elektrane na Drini, vrijednost projekta oko 450 miliona evra

Republika Srpska i Srbija prvi put rade na velikim energetskim projektima, izgradnji tri elektrane na gornjem slivu Drine čija je vrijednost oko 450 miliona evra.

Novi sastanak predstavnika institucija Republike Srpske i Srbije u maju donijeće još mnogo novih projekata, izjavio je premijer Srpske Radovan Višković.

"Razgovaraćemo o investiranju u Srpsku. Vodimo pregovore sa određenim kompanijama iz Srbije o tome da dođu u Republiku Srpsku. Već smo se dogovorili da Srbija iz fonda koji ima za podsticanje investicija prema stranim ulagačima, podstakne svoje privredne subjekte da otvaraju pogone u Srpskoj. Sve ono što strani investitori dobijaju u Srbiji, sada će dobijati privrednici iz Srbije za otvaranje pogona u Republici Srpskoj", rekao je Višković za "Večernje novosti".

Privrednici iz Srbije se već javljaju i obavljaju istraživanja tržišta, rekao je Višković i dodao da očekuje konkretne rezultate ove godine, kao i da veliki srpski brendovi otvore proizvodne pogone širom Srpske.

"Zamolio sam predsjednika Aleksandra Vučića da pokuša da utiče na kompanije iz Srbije koje imaju sjedište u Federaciji BiH da se vrate u Republiku Srpsku. Njihov odlazak nam je napravio znatne gubitke u privrednom smislu, jer povrat PDV-a za te firme ide u Federaciju, a Srpska gubi milione", rekao je premijer Republike Srpske.

Kako je dodao, bar 20 ozbiljnih kompanija iz Srbije sada ima svoje sjedište širom BiH, od Mostara, Širokog Brijega do Sarajeva, a u Banjaluci očekuju da se one vrate.

Na konstataciju da su te firme otišle zbog bolje poslovne klime u Federaciji, Višković kaže da to nije tačno i da su uslovi za privređivanje bolji od uslova u Federaciji BiH.

"U jednom momentu jeste situacija na terenu bila zategnuta, ali je sve promijenjeno u posljednje tri godine u korist Republike Srpske. Naša zbirna poreska stopa na primanja je manja nego u FBiH. Cijena električne energije je manja nego u FBiH", rekao je Višković.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog