Vijesti

Pogledajte kako je na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo izmješteno važno kulturno-istorijsko bogatstvo - prvi dio(FOTO)

Nekropola stećaka koji se nalazi u mjestu Mladice, opština Istočno Novo Sarajevo i predstavlja kulturno nacionalno bogatstvo ove zemlje izmješten juče sa svoje sekundarne lokacije. Ova nekropola stećaka je bila ujedno i najbliža nekropola urbanom dijelu Sarajeva.

Naime,uzvišenje Pavlovac gdje je prije rata bio vojni poligon JNA bio je i primarna lokacija ovog nekropola. 2008. godine je pokrenuta peticija da se nekropol stećaka vrati na primarnu lokaciju ali tadašnja vlast nije ništa uradila po tom pitanju. Na primarnoj lokaciji je ostao samo jedan najveći stećak koji je težak preko 30 tona, te zbog svoje težine nije mogao biti izmješten.

2016. godine stećci su uvršteni na Listu svjetske kulturne baštine (UNESCO) i kako su nam rekli iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH bez obzira što se ova nekropola stećaka nalazi na sekundarnoj lokaciji i nije zvanično upisana na listu stećaka BiH ipak se nalazi se pod zaštitom, jer se stećci štite kao rijedak fenomen sahranjivanja u srednjovjekovnoj Evropi.

Prije prodaje preduzeću "Brčko gas" d.o.o. Brčko, vlasnik predmetne parcele je bila opština Istočno Novo Sarajevo, potvrdio je za naš portal načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosića.

Koliko su institucije i nadležni u Republici Srpskoj i BiH zakazale možete vidjeti iz priloženih fotografija gdje se jasno vidi bahatost prilikom izmještanja stećaka. I bez obzira na činjenicu što se grobovi ne nalaze na ovoj lokaciji i što je to sekundarna lokacija,  najveći propust u ovom slučaju je do izvođača radova koji nije obezbijedio stručnu komisiju i posebne uslove prilikom njihovog izmještanja, nego su izmješteni kao da se radi o bilo kakvom materijalu a tom prilikom su i oštećeni. 

Takođe, opština Istočno Novo Sarajevo je dala saglasnost za izgradnju objekta na lokaciji gdje su se nalazili stećci, ali nije iskonstatovala zaštitu spomenika na toj parceli koja se nalazi u nadležnosti opštine.

Zanimljivio je i to da je pola stećaka izmješteno na teritoriji opštine Istočna Ilidža a pola na teritoriji opštine Istočno Novo Sarajevo, jer granica između opština ide upravo putem između izmještenih stećaka.

Načelnik opštine Istočna Ilidža Marinko Božović je rekao da su oni početkom sedmice uputili zvanično dopis sa slikama Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske kao i da su obavijestili MUP Srpske o svemu.

„Sve to smo prijavili i zato što građani nisu dobro upoznati sa granicama opština mnogi su pomislili da se lokacija nalazi na teritoriji Istočne Ilidže, što naravno nije tačno“, kazao je Božović.


(Fotografija koju je opština Istočna Ilidža uputila Republičkom zavodu za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske)

 

Frontal/Danka Savić

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog