FOTO

Stounhendž: Nestali dio obilježja Viltšira vraćen poslije 60 godina (FOTO)

Nestali dio Stounhendža je nakon 60 godina vraćen na svoju lokaciju

Jedno metarsko jezgro iz unutrašnjosti jednog od praistorijskih kamenja uklonjeno je tokom arheoloških iskopavanja 1958. godine.

Njegovo postojanje ostalo je uglavnom nepoznato sve dok 89-godišnji Robert Filips - koji je bio uključen u te radove - nije vratio taj komad nakon što ga je držao šest decenija.

Filips koji se od tada povukao u SAD, rekao je da želi dati artefakt prije svog 90. rođendana.

Sada, Komisija za istorijsku građu i spomenike Engleske, koje se brine o drevnom spomeniku u Viltširu, kaže da analiza uzorka može pomoći da se utvrdi tačno odakle je izvorno došlo kamenje.

Heder Sebire, kustoskinja Stounhendža, rekla je: "Posljednja stvar koju smo očekivali je da dobijemo poziv od nekoga iz Amerike i da nam kažu da imaju komad Stounhendža".

Komad je prvobitno uklonjen tokom radova kako bi se podigao jedan od padavog trilithona - grupa od dva uspravna kamena sa trećim preko vrha.

Pukotine su pronađene u jednom uspravnom dijelu i izbušene su s tri rupe, koje su zatim imale metalne šipke umetnute u njih u pokušaju da ojačaju kamen.

Bio je to jedan od tih tankih stožaca uklonjenog kamena koji je gospodin Phillips držao, objesivši ga najprije na zid svoje kancelarije u Basingstoku i onda ga ponio sa sobom kada se preselio na Floridu.

Njegovi sinovi Robin i Levi vratili su taj dio u maju prošle godine.

Levi Filips je rekao: "Naš otac je oduvijek bio zainteresovan za arheologiju i prepoznao je ogroman značaj dijela spomenika u njegovom vlasništvu. Njegova je želja da se vrati Stounhendžu."

Jezgro koje je netaknuto u odnosu na istrošeni kamen iz kojeg je uzet, predstavlja priliku da se analizira čišća unutrašnjost kamena.

Iz Komisije su rekli da ne znaju da li su još preostala dva jezgra preživjela i pozvali su sve uključene u iskopavanje iz 1958. da ih kontaktiraju ako imaju više informacija.

 

Izvor: independent.co.uk

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog