Svijet

Švedska ponovo pokreće istragu o optužbama za silovanje protiv Asanža

Švedski tužioci su danas donijeli odluku da ponovno otvore istragu o optužbama za silovanje protiv suosnivača Vikiliksa Džulijana Asanža, prenosi Si-En-En.

Ovo je na konferenciji za novinare potvrdila zamjenik švedskog javnog tužioca Eva-Marie Person.

Asanž, koji negira optužbe, izbegao je izručenje Švedskoj nakon što je 2012. godine potražio utočište u ekvadorskoj ambasadi u Londonu.

Međutim, 47-godišnjak je izbačen prošlog mjeseca iz ekvadorske ambasade i osuđen na 50 sedmica zatvora zbog kršenja uslova za kauciju.

SAD takođe žele da izručenje Asanža iz Velike Britanije zbog njegove navodne uloge u objavljivanju vojnog i diplomatskog materijala 2010. godine.

Asanž je optužen za silovanje i druge seksualne prijestupe nad dvjema ženama nakon konferencije Vikiliks u Štokholmu 2010. On je uvijek negirao te navode, tvrdeći da je seks bio sporazuman.

On se takođe suočio sa istragama za zlostavljanje i nezakonitu prinudu, ali su ti slučajevi odbačeni 2015. godine.

Advokat navodne žrtve, Elizabet Masi Fric, izjavila je da je Asanžovo hapšenje došlo kao šok, ali "ono što smo čekali i nadali se od 2012. godine konačno se dogodilo".

Ona je rekla: "Nijedna žrtva silovanja ne bi trebala čekati devet godina da vidi pravdu."

Nik Vamos, bivši šef izručenja u Kraljevskom tužilaštvu, izjavio je da postupak u Velikoj Britaniji ne bi trebao trajati više od 18 mjeseci.

Imajući u vidu potencijalne prigovore Asanža na izručenje, Vamos je rekao da ne smatra da će sudovi prihvatiti američki slučaj koji je politički motivisan.

Međutim, on je rekao da bi Asanž mogao dokazati da bi njegov vjerovatan tretman u američkom zatvorskom sistemu bio u suprotnosti s njegovim ljudskim pravima i da ne bi mogao dobiti pravično suđenje zbog njegove ozloglašenosti i veza s političkim skandalima.

 

 

Izvor: bbc/ cnn

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog