Vijesti

Ukinuta vanredna situacija u Čelincu i Tesliću; U Prijedoru vanredno

U opštini Čelinac danas je ukinuta vanredna situacija jer se stanje stabilizovalo, a formirane su tri komisije za procjenu štete koje su poplave izazvale na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi.

Načelnik opštine Čelinac Momčilo Zeljković ukinuo je odluku o vanrednoj situaciji, nakon što je na sjednici Štaba za vanredne situacije konstatovano da je ponovo uspostavljeno snabdijevanje vodom i strujom, a putni pravci su prohodni.

Formirane su tri komisije koje će u narednim danima procijeniti štetu na objektima, poljoprivrednom zemljištu i infrastrukturi.


Šteta od poplava se može prijaviti na broj telefona: 051/553-045 ili direktno u opštini, kancelarija 4.

Škole i vrtić na području opštine sutra počinju sa radom, nakon dvodnevnog prekida nastave zbog poplava.

Vanredna situacija ukinuta je danas i u opštini Teslić. Krizni štab, na čelu sa načelnikom opštine Milanom Miličevićem, stavio je van snage odluku o vanrednoj situaciju u ovoj opštini, koja je zbog izlivanja svih rijeka usljed intezivnih padavina, donesena u ponedjeljak, 13. maja.

Ova odluka podrazumijeva i nastavak rada u školama i vrtićima, tako da će obrazovne institucije od sutra raditi redovno.

Komunalnom preduzeću naloženo je čišćenje mulja i otpada u poplavljenim područijima, a donesena je i naredba o određivanju i sprovođenju mjera dezinfekcije i deratizacije stambenih i drugih objekata koji su bili poplavljeni.

Dezinfekcija i deratizacija biće sprovedene u naseljenim mjestima Vrela, Žarkovina, Gaj i Stenjak.

Prema prvim procjenama, tokom nevremena koje je u ponedjeljak, 13. maja, zahvatilo Teslić, na infrastrukturnim objektima pričinjena je materijalna šteta od 2,5 miliona KM, saopšteno je iz ove opštine.

Zamjenik načelnika opštine Teslić Milovan Stanković rekao je da na sedam mostova, koji su porušeni ili oštećeni, šteta iznosi 350.000 KM, dok je na četiri dionice lokalnih puteva, gdje su klizišta izazvala i prekid saobraćaja, šteta procjenjena na 340.000 KM.

On je rekao da je šteta na 14 nekategorisanih puteva procijenjena na 195.000 KM, a na riječnim obalama 1,5 miliona KM.

Stanković je poručio da voda iz gradskog vodovoda još nije ispravna za piće, jer je moguća zamućenost iznad dozvoljene granice, te se sugeriše da bude korištena samo u sanitarne svrhe.

U Prijedoru vanredno; Una i Sana iznad kote

U Prijedoru je proglašeno vanredno stanje odbrane od poplava. U Novom Gradu od sinoć su na snazi vanredne mjere odbrane od poplava. Slična situacija je i u Kostajnici i Kozarskoj Dubici, gdje danas očekuju maksimum plavnog talasa.

Iz Civilne zaštite je saopšteno da je nivo Sane i Une iznad kote vanredne odbrane od poplave, te da je situacija pod kontrolom i da nema vijesti o ugroženim životima.

Vodostaj Sane u Prijedoru je u padu i iznosio 485 centimetara. Zaplavljeno je oko 300 kuća, a najteža situacija je u naseljima Gomjenica i Tukovi.

U Prijedoru je održan sastanak Štaba za vanredne situacije sa kojeg je poručeno da su sve službe i dalje u funkciji.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je nakon sastanka da ribnjak u Saničanima nije oštećen, ali da su, zbog velike količine vode koja ga je zaplavila, klapne između svih jezera otvorene, pa se tako ispušta voda radi sprečavanja oštećenja.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković u Prijedoru je sa gradonačelnikom ovog grada Milenkom Đakovićem posjetio poplavljena područja.


Višković će posjetiti i Novi Grad, gdje će razgovarati sa načelnikom ove opštine Miroslavom Drljačom i posjetiti poplavljena područja.

 

Izvor: rtrs

 

Twitter
Anketa

Koju vakcinu protiv kovida-19 biste primili?

Rezultati ankete
Blog