Banja Luka

Robot koji će djeci s poteškoćama pomoći da počnu hodati stiže u Banju Luku

Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr. Miroslav Zotović" u Banjoj Luci nabavio je savremenu opremu za pomoć u bržem oporavku djece koja imaju poteškoće u kretanju. Robot koji će omogućiti mališanima da ponovo koračaju svojim nogama stiže iz Švajcarske.

Kako je rekla specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalistica dječije fizijatrije u ovom zavodu dr. Gabriela Mirković, aparat će biti nabavljen od novčanih sredstava koja su prikupljena na donatorskoj večeri "S ljubavlju hrabrim srcima" koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović. Procedura nabavke je u toku.

"Kada aparat stigne u zavod, stručnjaci Hocoma iz Švajcarske će provesti obuku stručnog tima zavoda. Uvođenjem aparata za robotski asistiranu rehabilitaciju, a to su Lokomat - aparat za hod i Armeo - aparat za ruke, biće omogućen veći broj ponavljanja normalnih pokreta, što dovodi do bržeg oporavka pacijenata. Nabavkom ovih aparata, koji predstavljaju najsavremenija dostignuća u medicini i tehnologiji, ova usluga će biti dostupna svim našim pacijentima", kazala nam je dr. Mirković.

Ukupna vrijednost opreme - četiri aparata je 1,4 miliona maraka sa PDV-om. Za osiguranike Fonda zdravstvenog osiguranja RS robotski potpomognuta rehabilitacija biće besplatna. Ugovor je potpisan 5. maja, a oprema bi trebala biti u funkciji od kraja narednog mjeseca.

Zavod je nedavno u svom parku postavio i specijalizovanu ljuljačku namijenjenu za djecu koja koriste invalidska kolica. Riječ je o donaciji kompanije MedTouch iz Banjaluke.

"Na ovaj način želimo ohrabriti lokalne zajednice da više gradskih igrališta učine inkluzivnim i time omoguće lakšu socijalizaciju djece s invaliditetom kroz igru s vršnjacima. Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju 'Dr. Miroslav Zotović' Banja Luka, kao lider u habilitaciji i rehabilitaciji djece s oštećenjima lokomotornog sistema, želi biti pionir u promociji vrijednosti zajednice jednakih mogućnosti za sve", poručili su iz zavoda.

 

Izvor: Klix.ba
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog