Svijet

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe podnio ostavku

Austrijski vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe izjavio je danas da se povlači sa funkcije i da će ga zamijeniti ministar transporta Norbert Hofer.

Štrahe, koji je i lider Slobodarske partije, objavio je da se povlači sa funkcije nakon što se u javnosti pojavio video-snimak na kome se vidi kako pregovara o državnim ugovorima sa potencijalnim ruskim investitorom u zamjenu za političku podršku.

Na snimku iz 2017. godine se vidi i jedna žena koja se predstavlja kao nećaka ruskog oligarha.

Članovi Vlade, koalicije konzervativaca kancelara Sebastijana Kurca i Štraheove Slobodarske partije, imali su ovim povodom sinoć vanredan sastanak.

Opozicija je zatražila od Štrahe da se povuče.

Štrahe je izjavio da su već duže vremena postojale glasine da će biti pokušaja iz inostranstva da se utiče na izbore za Evropski parlament, te da je objavljivanje video-snimaka ciljani politički atentat.

- U prošlosti sam već više puta bio meta pokušaja rušenja, lažnih priča da koristim droge ili da sam blizak ekstremnim desničarima. U posljednje tri godine sam mnogo toga doživio, ali ovo što je inscenirano prije dvije godine ima sasvim drugu dimenziju - istakao je Štrahe.

U prisustvu članova vlade iz redova njegove stranke, na vanrednoj konferenciji za novinare u Beču održanoj poslije razgovora sa kancelarom Sebastijanom Kurcom, Štrahe je rekao da je šef Vlade prihvatio njegovu ostavku na mjesto vicekancelara.

Povodom objavljenog video-snimka, on je naveo da je riječ o ženi koja je zloupotrijebila vanredno emocionalno stanje njegovog saradnika Јohana Gudenusa poslije smrti oca.

- Riječ je o navodnoj letonskoj državljanki koja je rekla da želi da se doseli s djetetom u Austriju i da ovdje investira. Bili su joj potrebni mjeseci da pridobije Gudenusovo povjerenje kako bi upoznala i mene. Radilo se o privatnom razgovoru u prisustvu njenog njemačkog prijatelja na Ibici, koji nas je pozvao na večeru u svoju vilu. Ilegalnim metodama, zloupotrebom video-kamera, pokušali su da navedu Gudenusa i mene na izjave koje bi predstavljale krivična djela - rekao je Štrahe.

On je istakao da da su emitovani snimci izvađeni iz konteksta, da je tu ženu vidio samo jednom, te večeri, nakon čega nije imao s njom više nikakav kontakt, kao što ga nisu imali ni drugi iz stranke, prenosi Sputnjik.

- Znam da sam tokom našeg razgovora te večeri, koji je trajao sedam sati, u više navrata ukazivao na potrebu poštovanja zakona. Poznato je da kod mene nema nezakonitog djelovanja. Zbog toga tražim cjelokupni snimak, koji će to dokazati - dodao je Štrahe.

On je naveo i da je bio pod dejstvom alkohola i da je olako o svemu i svačemu govorio, tako da zna da su njegove riječi bile i strašne, zbog čega se izvinjava svima kojima je napravio probleme ili ih vrijeđao, jer je, kako kaže, tada pominjao i najgore glasine o kancelaru.

Ukazao je i na to da je ovim objavama prekršen i novinarski kodeks i da je jedino krivično djelo u vezi sa ovom aferom to što je inscenirana klopka.

- To je bio ciljani politički atentat. Pitam se na šta su sve spremne te grupacije svojom kriminalnom energijom - rekao je Štrahe i najavio da će preduzeti sve pravne korake, da će podnijeti tužbe protiv autora video-snimaka i medija.

On je dodao i da postoje indicije ko stoji iza svega, ali i pored toga kaže da je ovo bila "glupa, neodgovorna greška".

- Četrnaest godina sam lider FPO i od tada sam stranku odveo na te visine da možemo ravnopravno da razgovaramo s koalicionim partnerom. Zato ne želim da dam povod da padne vlada, koja je uspješno djelovala. Naše učešće u vladi je doprinijelo većoj bezbjednosti u zemlji, povećanju prihoda porodicama, penzionerima, smanjenju dugova države, kao i uvođenju strogog sistema azila. Ima još puno toga da se učini i želimo da se nastavi primjena programa rada Vlade - naglasio je Štrahe.

On je istakao da ova afera, što i jeste bio njen cilj, ne smije da bude razlog da se to onemogući i da bude povod za rasformiranje Vlade.

Zbog toga je, kaže Štrahe, kancelaru ponudio ostavku, koju je on prihvatio.

- Sutra ću i stranci podnijeti ostavku na mjesto lidera, a moje mjesto će preuzeti Norbert Hofer - najavio je još Štrahe.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Да ли ћете искористити туристички ваучер?

Rezultati ankete
Blog