Svijet

Zelenski položio zakletvu i stupio na čelo države, odmah raspustio Skupštinu

Glumac Volodimir Zelenski položio je danas predsjedničku zakletvu i tako stupio na čelo države. Ceremonija je održana u parlamentu u Kijevu, a novi predsjednik je na nju došao pješke. Njegov prvi potez kao predsjednika - raspuštanje Skupštine.

Raspuštanje Vrhovne rade bilo je jedno od njegovih predizbornih obećanja, jer je Zelenski poslanike nazvao grupom ljudi koje zanima samo lično bogaćenje. 

Novi predsjednik je prije odluke o raspuštanju parlamenta od poslanika zatražio da usvoje zakon protiv nelegalnog bogaćenja i podrže njegov zahtjev za smjenama ministra odbrane, šefa službe bezbjednosti i državnog tužioca. Svi oni su saveznici dosadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, koji je glatko izgubio izbore od Zelenskog.

Zelenski (41) u svom inauguracionom govoru je rekao da je glavni cilj njegovog mandata povratak mira u istočnoj Ukrajini, gdje već pet godina traju sukobi vladinih snaga i proruskih pobunjenika.

"Spreman sam da učinim sve da naši heroji ne umru tamo. Spreman sam da izgubim popularnost i, ako je potrebno, spreman sam da izgubim funkciju da bismo imali mir", rekao je on.

Zelenski je napustio tradiciju dolaska u konvoju vozila i umjesto toga u parlament došao pješice, kroz park pun ljudi. U pratnji četiri telohranitelja, Zelenski se rukovao i pozdravljao s prisutnima, a s jednim se i slikao.

Prve pretpostavke da bi se Zelenski mogao kandidovati na izborima pojavile su se prije nekoliko godina, kada je u televizijskoj seriji glumio predsjednika Ukrajine.

U današnjem govoru osvrnuo se i na svoju prethodnu karijeru. 

"Čitavog života sam se trudio da nasmijem Ukrajince. U narednih pet godina ću učiniti sve da Ukrajinci ne plaču", naveo je novi predsjednik

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog