Banja Luka

Večeras otvaranje izložbe "SAD u bh. štampi do početka Velikog rata"

Večeras, 29. maja, u 18 časova u Američkom kutku u Banjoj Luci biće otvorena izložba "SAD u bh. štampi do početka Velikog rata".

Izložba ima za cilj da pokaže javnosti kakve su vijesti dolazile iz zemlje hiljadama kilometara daleko od Bosne i Hercegovine. Na 40-ak izložbenih panoa posjetioci će moći čitati tekstove o Sjedinjenim Američkim Državama objavljene od 1866. godine do 1914. godine, tj. do početka Velikog rata.

U bh. štampi pojam Amerika po prvi put se pominje u drugom broju Bosanskog vjestnika, koji je pokrenut 1866. godine, kada je aktiviran i transatlantski telegrafski kabl. U praksi je to značilo da su vijesti iz daleke i prekookeanske zemlje u Europu, ali i obrnuto, dolazile mnogo brže nego ranije. Vijesti su stizale brzinom od osam riječi u minuti, za razliku od ranijeg desetodnevnog putovanja brodom. Tako su se stvorili uslovi za početak otkrivanja Amerike, i svega onoga što se tamo događa, kroz novine koje su izlazile u BiH.

Kroz naredna pola vijeka novinari i novinarke u BiH izvještavali su javnost u BiH o događajima i pojavama iz Sjedinjenih Država koje su u to vrijeme ovdašnjoj publici mogli izgledati nevjerovatno, moguće i teško za pojmiti. 

U tekstu objavljenom avgusta 1895., stoji da se u New Yorku i Chicagu grade „ogromne kuće" na 12-14 spratova i da te kuće u dužinu imaju 62 metra i širinu 45 metara. Tadašnja arhitektutra u BiH nije poznavala takav stil gradnje, a toliko visoke zgrade u Sarajevu mogle su se vidjeti tek po završetku Drugog svjetskog rata.

Na otvaranju izložbe govoriće Boro Kontić, direkor Mediacentra Sarajevo.  Priprema izložbe finansirana je grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State).  

Izložba je do sada bila prezentovana u Sarajevu, Doboju, Zenici, Trebinju, Mostaru, Tuzli, Brčkom i Bihaću.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog