Vijesti

Uništavanje kulturnog blaga u opštini Istočno Novo Sarajevo

Slučaj uništavanja nekropole stećaka u Istočnom Novom Sarajevu – i dalje svi ćute! (peti dio)

Uništavanje kulturne i spomeničke baštine je čin brisanja jedne kulture i nacionalnog identiteta, kao što je to slučaj sa uništavanjem nekropole stećeka u opštini Istočno Novo Sarajevo.

Nakon, pisanja Frontala o izmještanju i uništavanju nekropole stećaka čija se sekundarna lokacija nalazila u mjestu Mladice, opština Istočno Novo Sarajevo i koja je bila najbliža nekropola urbanom dijelu Sarajeva, nadležni još uvijek nisu ništa uradili. 

Podsjećamo da je prije prodaje preduzeću "Brčko gas" d.o.o. Brčko 2018. godine, vlasnik predmetne parcele na kojoj se nalazila grupa stećaka bila opština Istočno Novo Sarajevo, što je Frontalu potvrdio i načelnik Istočnog Novog Sarajeva Ljubiša Ćosića. Na pomenutoj lokaciji je u planu gradnja hotela.

Skupština opštine Istočno Novo Sarajevo donijela je Odluku o prodaji lokacije 29.12.2016. godine, a preduzeće Brčko gas, je nakon objavljenog javnog oglasa u dnevnim novinama „Nezavisne novine“, kupilo pomenutu lokaciju 13.09.2018. godine. Lokacija je prodata po cijeni od  60,00 КМ/m2, što je ukupna cijena 110.000,00 KM.


(Ljubiša Ćosić)

I dok se Ćosić pravdao da nije znao da se na pomenutoj lokaciji nalazila nekropola stećaka, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković krivio JNA za njihovo izmještanje, investitor i izvođač Urbanističko-tehničkih uslova nisu učinili ništa kako bi spriječili njihovo uništavanje. I tako, prebacujući lopticu od jednih do drugih i pravdajaući se krajnje neuvjerljivim arugmentima, još uvijek niko nije kažnjen niti sankiconisan. Naime, postoje brojni dokazi i medijske objave koji potvrđuju da je Ćosić godinama prije prodaje parcele znao za stećke.


(Nenad Vuković)

Iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske su nam na pitanje da li su preuzeli određene mjere protiv firmi koje su radile izradu stručne dokumentarcije vezano za predmetnu lokaciju na kojoj se nalazila nekropola stećeka, odgovorili da protiv njih nije vođen nikakav postupak.

„U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, za sada, nije vođen nikakav postupak protiv tih firmi, niti je takav postupak iniciran“, kazala je Gorjana Rosić, službenik za odnose s javnošću MPUGE.

Upravo su nam iz MPUGE i potvrdili u prethodnom tekstu da je preduzeće „RADIS“ koje je radilo Urbanističko-tehniče uslove prema članu 117. Zakona o uređenju prostora i građenja bilo dužno da obavijesti nadležnu opštinu  i obavijesti da se na lokaciji nalaze stećci, što naravno nisu uradili.

Da slučaj tapka u mjestu potvrdio je i načelnik Istočne Ilidže Marinko Božović koji je potvrdio da još uvijek nema nikakvih povratnih informacija od strane MUP-a i Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog nasljeđa Republike Srpske, a nakon što im je uputio zvanični dopis i upoznao ih sa situacijom.

„Do današnjeg dana nemamo povratnih informacija o ovom predmetu“, rekao je Božović za Frontal.

(Marinko Božović)

Iz Republičkog zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i dalje nijemo ćute, pa tako još uvijek nakon nekoliko naših dopisa niti poziva nismo dobili odgovor. Direktora ovog Zavoda Slobodana Nagradića očito nije briga za kulturno-istorijska bogatstva  ili je možda zaboravio na čelu koje ustanove se nalazi, kao što su i zaposleni u službi za odnose s javnošću tog istog Zavoda zaboravili zbog čega su tu gdje jesu i šta je njihov posao. Ovo još jednom pokazuje sav apsurd administracije u javnim institucijama, gdje se radnici ponašaju krajnje bahato i bezobrazno, pritom zarađujući fine plate za svoj (ne)rad.


(Slobodan Nagradić)

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je 16. aprila 2019. godine poslala zahtjev za hitan inspekcijski nadzor nadležnoj inspekciji.

„Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u okviru svojih nadležnosti 26.04.2019. godine, poslala zahtjev za hitan inspekcijski nadzor nadlženoj inspekciji (Republička uprava za inspekcijske poslove Inspektorat Republike Srpske). Izvještaj od strane republičke inspekcije još nismo dobili“, potvrdila  je Inka Peršić, iz Sekretarijata ove Komisije.

Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske više od mjesec nakon zahtjeva za hitnim inspekcijskim nadzorom nije ništa uradili.

„U skladu sa mjesečnim i sedmičnim planom kontrola, inspekcijski nadzor po predstavci Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika planiran je za narednu sedmicu, nakon čega ćemo moći dostaviti informacije o utvrđenom stanju. Bez prethodno izvršene kontrole nije moguće prejudicirati konačan ishod postupka. Takođe, u zavisnosti od toka postupka, sam inspekcijski nadzor može iziskivati više vremena, posebno u dijelu pribavljanja dokumentacije drugih organa, neophodno za sam inspekcijski postupak“, kazala je Dušanka Makivić iz Odjeljenja za odnose s javnošću.


(Dušanka Makivić)

I dok se i dalje svi ograđuju od odgovornosti, jer izmještanja koja nisu u skladu s uslovima mogu biti predmet kaznenog postupka, ostaje da čekamo da li će MUP Srpske i Tužilaštvo, kao i ostali inspekcijski organi uraditi svoj posao i kako će se okončati uništavanje kulturno istorijskog blaga.

Nastaviće se....

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog