Republika Srpska

Pašalić: Drvoprerada nudi dobru perspektivu

Drvoprerada je sektor koji nudi dobre perspektive, jer je obim razmjene Republike Srpske sa inostranstvom 700 miliona KM, istakao je danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić, na Forumu dijaspore u Banjaluci.

- Republika Srpska je u ovoj oblasti u suficitu, što je od neprocjenjivog značaja. Cilj Vlade Srpske je da smanji broj primarnih drvoprerađivača, a poveća polufinalne i finalne proizvođače - rekao je Pašalić.

On je naglasio da se radi na izmjenama Zakona o šumama, da su izmijenjeni pravilnici, potpisani ugovori sa drvoprerađivačima, a s ciljem unapređenja oblasti drvoprerađivanja.

Pašalić smatra da je bitno obezbijediti sirovinu drvoprerađivačima, jer postoji velika potražnja iz inostranstva.

- Idemo u pravcu zabrane, ograničenje ili uvođenja taksa na izvoz trupaca. To moramo da radimo sa Federacijom BiH, jer je prioritet da što više sirovine ostane ovdje - dodao je Pašalić.

Napomenuo je da u oblasti drvoprerade postoji problem sa neprijavljenim radnicima i da će biti zatraženo od firmi da imaju minimum pet zaposlenih.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li stanovnicima Republike Hrvatske treba uvesti karantin u trajanju od 14 dana pri ulasku u BiH kao što je Hrvatska uvela stanovnicima BiH?

Rezultati ankete
Blog