Sport

"Fudbal za prijateljstvo": Tim ambasadorke BiH Lejle Salihović u finalu turnira!

Fudbal za prijateljstvo postavio je novi svjetski rekord sa najviećim brojem nacionalnosti na treningu fudbala; Održan Forum fudbala i prijateljstva

Lejla Salihović, igračica ŠF Respekt iz Sarajeva i jedna od četvoro ambasadora Bosne i Hercegovine u projektu Fudbal za prijateljstvo, jedna je od osam igrača tima Antiguan racer koji se plasirao u finale završnice ovogodišnjeg projekta. Finalna utakmica će se odigrati sutra na Plaza Mayor, terenu UEFA šampionata u centru Madrida.

Lejli će podrška biti BH delegacija Gazpromovog projekta Fudbal za prijateljstvo u kojoj su i ostali ambasadori - Anja Gačić, četrnaestogodišnja reprezentativka WU16 reprezentacije Bosne i Hercegovine, trener i fudbalerka u Akademiji Fudbala Sporting Teslić sa dječacima, kao i u ženskog fudbalskog kluba Sloga iz Petrova; Slavko Roguljić, golman Sport Teama iz Banjaluke i Samra Osmanović iz Gračanice, igračica ŽFK Petrovo koji su sa svojim timovima došli do četvrtine i polufinala takmičenja.

”Ovo je moj najveći uspjeh, jako se radujem i kako god da se završi utakmica sutra, biću sretna i ponosna jer ovdje su djeca iz više od šezdeset zemalja i regija, i svi treniramo i dobri smo u fudbalu pa je sve to baš velika stvar za sve nas”, rekla je Lejla nakon plasmana u finale.

U okviru Sedme sezone Međunarodnog dječijeg društveno odgovornog projekta kompanije Gazprom “Fudbal za prijateljstvo”, održana je fudbalska obuka sa najvećim brojem različitih nacionalnosti na svijetu. Na kraju treninga, projekat je  dobio je zvanični GUINNESS WORLD RECORDS® sertifikat. 


Mikuel Puig, izvršni direktor Omladinske akademije FK Barselona i Josep Gambau, bivši trener omladinskog tima FK Barselona, održali su trening u kojem su učestvovali predstavnici 57 nacionalnosti. Pomogli su mladim igračima da savladaju nekoliko novih trikova prije finala Svjetskog prvenstva u “Fudbalu za prijateljstvo”. Ulogu pomagača je imao i specijalni gost projekta Luka Marković, omladinac FK Juventus, koji je 2014. godine učestvovao u projektu.

”Postizanje ovog rezultata je značajan događaj za program Fudbal za prijateljstvo koji ima za cilj promovisanje vrijednosti jednakosti svih kultura i nacionalnosti. Za samo sedam godina, program je stekao pet miliona pristalica širom svijeta i ujedinio 6.000 učesnika iz 211 zemalja. Ne sumnjam da je pred F4F projekom još mnogo velikih i važnih pobjeda“, kaže Mikuel Puig.

Na kraju obuke, predsednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov dobio je zvaničnu potvrdu o dobijanju titule od predstavnika GUINNESS VORLD RECORDS® i čestitao mladim učesnicima Fudbala za prijateljstvo na novoj globalnoj pobedi.


Tokom jučerašnjeg dana je u Madridu održan Međunarodni Forum dječijeg društveno – odgovornog projekta „Fudbal za prijateljstvo”. Po prvi put, Sedma sezona programa ujedinila je stručnjake iz cijelog svijeta: profesionalne fudbalske trenere, novinare vodećih svjetskih medija,  predstavnike međunarodnih fudbalskih akademija, saveza i federacija. Predsjednik Upravnog odbora Gazproma Viktor Zubkov, legenda Real Madrida i Brazila, pobjednik Svjetskog kupa i tri puta pobjednik UEFA Lige šampiona Roberto Karlos, mladi ambasador programa Ananja Kamboj iz Indije i generalni direktor Fudbalske omladinske akademije Barselone Mikuel Puig održali su svoje govore na otvaranju Međunarodnog Foruma „Fudbal za prijateljstvo” 2019. godine.

„Srećan sam što mogu učestvovati u događajima u okviru projekta „Fudbal za prijateljstvo“. To je jedinstvena društveno odgovorna  inicijativa Gazproma koja mnogo doprinosi razvoju fudbala za djecu i mladih širom svijeta. Ujedinjujući učesnike iz 211 zemalja, podržava globalnu promociju sporta među mlađom generacijom. Edukativna inicijativa programa usmjerena je na poboljšanje vještina trenera, što omogućava da se obuka mladih igrača širom svijeta podigne na viši nivo “, rekao je Roberto Karlos.


Forum je objedinio 10 tematskih sesija posvećenih aktuelnim pitanjima razvoja dječijeg i omladinskog sporta. Eksperti su razgovarali o metodama obuke, upravljanju dječijim sportskim događajima, radu na prevenciji trauma u dječijem fudbalu, karakteristikama dijaloga između djeteta i roditelja i metodama podsticanja časti i pravednosti. 

U okviru Foruma je održana i panel diskusija posvećena uticaju medija na razvoj dječijeg fudbala uz učešće novinara vodećih svjetskih medija. Među ključnim govornicima su bili glavni urednik lista Sport-Ekpress (Rusija) Maksim Maksimov, Euronewsa (Francuska), dopisnik za sport Paula Vilaplana, direktor Radio Monumental (Bolivija) Jose Dehesa, urednik i voditelj Sportskog dnevnik na RTS-u Stefan Bendić, fudbalski internet portal Sirian Soccer  (Sirija). Broj novinara koji su učestvovali na konferenciji za novinare premašio je 150 ljudi, uključujući uspješne mlade blogere Kailem Vilijamson iz Velike Britanije i Simone Filippone iz Italije, koji su sa gostima podijelili svoje iskustvo promocije dječjieg fudbala u matičnim zemljama.

 

Frontal
Blog