Sport

Liverpool osvojio Ligu prvaka!

Šesti put u istoriji Liverpool je evropski prvak! Redsi su u istorijskom engleskom finalu srušili Tottenham s 2:0 i u Madridu ispisali nove zlatne stranice.

Salah je u drugoj minuti šokirao Spurse iz penala, a tačku na i stavio je rezervist Divock Origi u 87. minuti za konačnu pobjedu i početak velikog slavlja u glavnom gradu Španije. 

U jednom od najgorih finala Lige prvaka iskustvo Redsa je presudilo na stadionu Atletico Madrida. Nakon samo 23 sekunde sudac Skomina pokazao je na penal nakon što je u šesnaestercu Mane pogodio Sissoka u ruku. Igrači Tottenhama su protestvovali, ali do promjene odluke nije došlo pa je Salah opalio s bijele tačke i svladao Llorisa za 1:0. Istina, pročitao je njegovu namjeru francuski golman, ali nije uspio spriječiti vodstvo rivala s Anfielda, a ni njegov let prema tituli.

Startni šok toliko je pogodio Tottenham da se od njega nije uspio oporaviti sve do posljednjih desetak minuta. Uzalud su pokušavali kombinovati Eriksen, Alli i Son jer je obrana Liverpoola lako izlazila na kraj s njima, a totalno je u napadu bio neprimjetan nedovoljno oporavljeni Kane.

U nastavku poluvremena Liverpool je držao vodstvo i čekao kontranapad kako bi završio posao, dok Spursi nisu imali nikakvu ideju kako zaprijetiti Alissonu. Koliko su igrači Mauricija Pochettina podbacili, najbolje govori podatak da je pokušaj Allija u 73. minuti bio prvi udarac u okvir gola, iako je praktički dodao loptu do jedinice Liverpoola.

A tako se ne može postati evropski prvak, uprkos tome što su Eriksen, Son i Lucas Moura u periodu od 80. do 85. minute bili blizu gola. Međutim, maestralni Alisson je sva tri puta strašno reagovao i sačuvao prednost Liverpoola, koji je čekao i čekao, a u 87. minuti dočekao pogodak za 2:0 i stavio tačku na i. 

Nakon 15. kornera na utakmici Matip je u gužvi pronašao rezervista Origija, a on s desetak metara s lijeve strane poslao neobranjivi prizemni udarac u suprotni ugao i postao jedan od junaka Liverpoola nakon što je zabio dva gola u nezaboravnom izbacivanju Barcelone u polufinalu.  

Nakon 1977., 1978., 1981., 1984. i 2005. Liverpool je stigao do šestog naslova evropskog prvaka, čime se približio Milanu (7), a rekorder je nedodirljivi Real s 13 titula. Također, Klopp je dočekao svojih pet minuta i nakon tri izgubljena europska finala (dva Lige prvaka 2013. i 2017. i jedno Evropa lige 2016) konačno i zasluženo osvojio najjače klupsko fudbalsko takmičenje i postao legenda engleskog kluba u madridskoj noći.

Na drugoj strani Tottenham je svakako ostvario najveći uspjeh u 136 godina postojanja samim tim što je igrao finale, ali Pochettina i sve u klubu još dugo će boljeti činjenica da nisu bili na očekivanom nivou u najvećoj utakmicu u klupskoj istoriji. 

 

Izvor: index.hr
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog