Intervju

Bojan Kozomara: Ja sam običan čovjek koji uživa u malim stvarima

Bojan Kozomara je rođen u Banjaluci 1978. godine, gdje je završio i Medicinski fakultet. Nedugo nakon završetka studija dobio je specijalizaciju iz oftalmologije u Kliničkom centru Banja Luka. Danas radi kao ljekar i vlasnik je Očne klinike „Svjetlost“.

U razgovoru za Frontal  Bojan Kozomara govori o svojoj karijeri, planovima za specijalnu bolnicu Svetlost, a pročitajte i šta je njegova poruka svima koji imaju dioptriju u minusu.

Frontal: Ko je Bojan Kozomara u 3 rečenice?

Kozomara: Pustiću ipak da Bojana Kozomaru opišu drugi, jer je jako teško, pa i nemoguće, opisati sam sebe. Ali ako već moram, Bojan Kozomara je čovjek koji obožava svoju porodicu, svoj posao i sve dobre ljude. 

Frontal: A ko je kada nije doktor?

Kozomara: Opet, običan čovjek koji ima svoje kvalitete i mane, koji uživa u malim stvarima i ima velike snove. 

Frontal: Kada biste morali izdvojiti jedan trenutak u dugogodišnjoj karijeri, koji bi to bio?

Kozomara: Trenutak kada sam odlučio da napustim javnu zdravstvenu ustanovu u kojoj sam do tada radio i postanem privatnik. To je zapravo i prva poslovna odluka koju sam dobio prema osjećaju, ili što bi se narodski reklo „prema srcu“, a planski i razumno. Iako su mi svi rekli da je glupost to što radim i da svi rade u javnom i u privatnom sektoru paralelno, ja sam se odlučio na ovaj korak. Iskreno, nisam ni znao šta me čeka i koliko će taj put biti zahtjevan i pun izazova, ali kada pogledam 10 godina unazad, ne kajem se ni sekunde. 

Frontal: Svjetlost Banjaluka je nedavno dobila status specijalne oftalmološke bolnice, prve takve u BiH. Šta to u praksi znači? 

Kozomara: To znači da smo dostigli određene standarde u svom radu koji nas vode korak više. Kada ste bolnica, to prije svega mnogo ozbiljnije zvuči. Drugo, možete raditi sa pacijentima iz inostranstva, odnosno možete se baviti medicinskim turizmom, jer stranac prije traži dobru bolnicu nego dobru kliniku, barem kada je oftalmologija u pitanju. I treće, možete se mnogo ozbiljnije baviti naučno-istraživačkim radom i napredovati i na tom polju. 

Frontal: Da li u svijetu u kojem sve više vremena provodimo gledajući u ekrane raste i svjesnost o važnosti redovnih oftalmoloških pregleda?

Kozomara: Svjesnost sigurno raste, jer su mlađe generacije mnogo edukovanije od starijih, a i informacije su im mnogo dostupnije. Ipak, kod nas i dalje preovladava mišljenje da se doktoru ide samo kada nešto boli ili zaboli. Tako je i u slučaju oftalmologije. 

Frontal: Imate li neke nove planove za specijalnu bolnicu Svjetlost?

Kozomara: Planova uvijek ima i mi svakim danom sve više radimo na polju medicinskog turizma. Moje lično mišljenje je da je jedina realna šansa za naš razvoj upravo turizam, pa samim tim i medicinski. Mi ćemo kao ustanova sigurno mnogo raditi na tome, a već i sada imamo dosta pacijenata iz inostranstva koji dolaze na liječenje i operacije. 


Frontal: Šta biste poručili svima onima koji imaju dioptriju u minusu, a strah ih blokira da je se riješe?

Kozomara: Da se riješe straha.  Kod nas je problem što o operacijama laserske korekcije dioptrije najviše znaju oni koji laser nikada nisu ni vidjeli, a kamoli da znaju kako radi. No, ja sam svojim primjerom, još prije 10 godina, dokazao da laser ne može oštetiti niti vid, niti oko. Moja dioptrija je i poslije toliko vremena na nuli, sjajno vidim i još bolje se osjećam. 

 

Frontal

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog