Politika

Dodik: Bošnjačka elita ne može da podnese da postoji Republika Srpska

Predsjedavajući predsjedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je u emisiji "1na1" Alternativne televizije da bošnjačka elita koja se predstavlja kao pravac kojim BiH ide ne može da podnese da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja.

"Cilj je da se delegitimišu srpski i hrvatski interesi i da se postavi volja bošnjačke elite kao pravac kojim će se kretati BiH. Oni ne mogu da podnesu da postoji Republika Srpska i da postoji srpska politička volja. Ne mogu da podnesu Dodika, ne mogu da podnesu Čovića", rekao je Dodik.

Kada je riječ o Savjetu ministara Dodik je odlučan i ne prihvata ucjene kada je u pitanju formiranje novog Savjeta ministara.

"Svi će vidjeti da je to besmisao. Kao i BiH što je bismisao. Mi smo spremni, oni to ne žele i mi ne želimo nikoga da pritišćemo. Ali nećemo pristati na ucjene", kaže Dodik i poručuje:

"Mi smo imali veću štetu nego korist od prethodnog sastava Savjeta ministara. Vidjeli smo to od priča o para-vojsci itd. Republika Srpska je bila u odbrambenom stavu sve četiri godine."

Kada je riječ MAP-u, Dodik kaže da je razumljivo da i Bošnjaci i Hrvati žele NATO. Hrvati su na kraju rata bili na strani onih kojima je NATO pomogao, a i Hrvatska je članica NATO-a. Ali, kaže Dodik, moraju da razumiju i nas. Ni Srbija nije članica NATO-a.

"Plan se precizno zove Nacionalni plan za članstvo u NATO-u, i onda oni kažu to nije članstvo. Zašto se onda zove Nacionalni plan za članstvo? Znači vi ste već nešto prihvatili da se radi. Dajte nam plan za saradnju, a ne plan za članstvo. Kao što ima Srbija. Njima to nije dovoljno. Oni žele da na ovom mjestu izvedu neku pobjedu", kaže Dodik i dodaje da je i sam Han rekao da ni njegova zemlja (Austrija) nije u NATO-u.

"Nije, kao što nije ni šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka (Švedska). NATO nije evropska vrijednost", rekao je Dodik. 

Dodik je govorio i o tome kako se neprestano nameće ideja "Bosanca", koja je počela još od Benjamina Kalaja, preko SFRJ koja je pokušala stvarati bratstvo i jedinstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik, izjavio je i da su Bošnjaci izabrali Željka Komšića kao podobnog Hrvata.

"Veoma je teško ostvariti interese Republike Srpske u Predsjedništvu BiH u ovom sastavu. Željko Komšić je došao tu na osnovu nekoliko sumnjivih procesa koji su vezani za osnovnu stvar da Hrvati čiji je on predstavnik osporavaju njegov legitimitet, pokazujući da su u njegovoj kvoti glasova najveći broj bili Bošnjaci. Bošnjaci su sebi birali podobnog Hrvata", rekao je Dodik i dodao da u Komšićevoj politici se vidi velika naklonjenost političkom Sarajevu, a ne bavljenje interesom Hrvata. 

"Sama činjenica da su gotovo sve opštine u kojim je hrvatsko stanovništvo većinsko poručili mu da ne dolazi, govori o tome da je on na neki način delekitimisan", kaže Dodik.

Željko Komšić uživa u jednoj apstraktnoj poziciji u kojoj ne postoje Srbi, Hrvati i Bošnjaci, nego samo građani, a to je najbliže tome da postoje samo Bosanci, rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

"Njemu nije smetalo da bude viđeni pripadnik Armije BiH koja je učinila zločine protiv Srba, zbog koje je iz Sarajeva protjerano 150 hiljda pripadnika našeg naroda i borio se protiv Vojske Republike Srpske i zato je njemu razumljivo da čim se pomene nešto o tome, da on to blokira na neki ružan način. Zbog toga ja ne želim previše da razgovaram o tome," rekao je Dodik.

On je dodao  i da sutra putuje u Sankt Peterburg da bi rehabilitovao dogovor u vezi sa gasom i odvajanju kraka ruskog gasovoda "Turski tok" za Republiku Srpsku.

"Sastaću se sa ljudima iz `Gasproma` i sa njima razgovarati o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banjaluku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane", istakao je Dodik.

On je naveo da će se sastati i sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejem Lavrovim, kao i sa gradonačelnikom Sankt Peterburga. 

"Na poziv predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina, učestvovaću na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu kojem će prisustvovati i predsjednik Kine Si Đinping, kao i još neki lideri zemalja BRIKS-a i razgovaraću sa nekima od njih", rekao je Dodik. 

 

Izvor: atvbl

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog