Banja Luka

Spasovdanska litija povodom krsne slave grada i hrama Hrista Spasitelja (FOTO)

U Banjaluci je danas, povodom Spasovdana - krsne slave grada i Sabornog hrama Hrista Spasitelja, služena Sveta arhijerejska liturgija, te organizovana tradicionalna spasovdanska litija.

Liturgiju je služio episkop banjalučki Јefrem. Osveštano je slavsko žito i kolač, a potom je krenula svečana litija na kojoj je prisustvovao veliki broj građana.

Povodom Spasovdana – krsne slave grada Banjaluke, čestitku je uputila predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović:

„Povodom Spasovdana – krsne slave grada upućujem najsrdačnije čestitke, sa željom da se još mnogo godina okupljate istim povodom u zdravlju, sreći, miru i veselju.

Banja Luka je žila kucavica cijele Republike Srpske, moderan i otvoren grad koji se intenzivno razvija na svim poljima i postaje sve više prepoznatljiv u regionalnim okvirima kao ekonomski, turistički, kulturni, sportski i obrazovni centar.

Neka Vam ovaj praznik, uz poštovanje naše bogate tradicije i vrijednosti na kojima ona počiva, bude vodilja za stvaranje što kvalitetnijeg života u najvećem gradu Republike Srpske", navodi se u čestitki predsjednice Cvijanović.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik takođe je uputio čestitke povodom krsne slave grada Banjaluke, te poručio da je Banjaluka od velikog  značaja za Republiku Srpsku.

"Izražavam zadovoljstvo što sam kao predsjednik Vlade, a nakon toga i kao predsjednik Republike Srpske učestvovao u realizaciji kapitalnih projekata u ovim lokalnim zajednicama", navodi se u čestitki predsjedavajućeg Dodika.  

U okviru obilježavanja Spasovdana, biće održani i sportski sadržaji, i to finale Kupa grada u kojem će se sastati FK Borac i FK Željezničar Sport tim (6. jun, u 18 časova, na Gradskom stadionu).

Obilježavanje krsne slave grada završava u subotu, 8. juna, koncertom Divne Ljubojević i hora “Melodi”. Koncert je zakazan za 20 časova u Banskom dvoru, a cijena ulaznice iznosi 10 maraka.Slavu grada, koja je ujedno i slava Sabornog hrama Hrista Spasitelja, obilježiće zajedno – Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva-parohija Banjalučka.Program proslave Spasovdana dio je manifestacije “Proljeće u Banjaluci”.

 

 

Frontal
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog