Društvo

Na današnji dan prije 26 godina poginuo je Dražen Petrović (VIDEO)

Po mnogima najbolji košarkaš u istoriji sa ovih prostora 7. juna 1993. godine nastradao je u Njemačkoj u 28. godini, kad se automobilom vraćao sa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Dražen nije želio da se vrati avionom, već je odlučio da zajedno sa djevojkom Klarom krene put nazad. Upravo je za volanom bila manekenka, dok se Petrović nalazio se na suvozačevom mjestu prilikom udesa.

Kada se desio udes, hrvatski košarkaš izletio je kroz staklo i na licu mjesta poginuo.

Karijeru je započeo u rodnom klubu Šibenki, gdje je proveo četiri sezone od 1979. do 1983. godine. Tada je uslijedio pravi potez i prelazak u Cibonu, sa kojom je kao veoma mlad uspio da osvoji dve titule šampiona Evrope, 1985. i 1986.

Uslijedila je jednogodišnja avantura u madridskom Realu, da bi 1989. odlučio da se pridruži NBA ligi i Portland Trejlblejzersima. Tamo se zadržao dvije godine, a najbolje partije pružao je u dresu Nju Džersi Netsa.

U sezoni 1992/1993 odigrao je 70 utakmica i prosječno je bilježio 22,3 poena, 2,7 skokova i 3,5 asistencije.

Nažalost, tragična smrt spriječila ga je da uradi još mnogo toga, prije svega u životu, a onda i u košarkaškoj karijeri. Ipak, ostaće zapamćen kao jedan od najboljih evropskih igrača u istoriji ovog sporta.

 

Izvor: b92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog