Svijet

U Sankt Peterburgu dogovorena gasifikacija Republike Srpske

Na sastanku predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, sa predstavnicima Gasproma, dogovorena je gasifikacija Republike Srpske.

To je i najvažniji rezultat višednevne posjete Sankt Peterburgu i Ekonomskom forumu, poručili su Cvijanovićeva i Dodik. Time je i završena njihova posjeta Rusiji.

Gasifikacija Republike Srpske i zvanično je potvrđena. Na sastanku zvaničnika Republike Srpske, predsjednice Željke Cvijanović i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika sa predsjednikom Upravnog odbora Gasproma, Aleksejom Milerom utvrđeno je da će Gasprom obezbijediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.

- Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo kako dalje. Do jeseni bi trebalo da se izradi, to će raditi Gasprom, projekat, a mi da se pristupu ugovaranju prolazku gasovoa kroz određene posjede, neće se ići na izuzimanje zemljišta nego će se plaćati naknada da se cijevi ukopaju - istakao je Dodik.

Gasovod će se pružati od Bijeljine do Banjaluke i potom dalje do Prijedora, rekao je Dodik, a postoji mogućnost da se nastavi i ka Hrvatskoj ili Federaciji, ukoliko za to bude postojao interes. Biće neophodna saglasnost Savjeta ministara BiH da se pređe granica na Drini i dovede gasovod u Srpsku. Dodik je uvjeren da je gasifikacija u interesu i BiH.

- Vrijeme pred nama je da se pripremimo, važno je da dobijemo što je moguće bolje uslove za izgradnju gasovoda, ako tu bude Gasprom možda dobijemo i povoljnije cijene za sam gas. U okviru ovog dogovoreno se da se grade dvije gasne elektrane, kako je to predviđeno i u projektu Јužnog toka. Јedan u Banjaluci, a jedna u Prijedoru. Sa pogonom koji se gradi u Zvorniku, na bazi ukapanja tečnog gasa, što znači da bi se volumen gasa smanjio za 600 puta i bio pripremljen za transport u one dijelove gdje gasovod neće moći doći - poručio je Dodik.

Zemljište kroz koje će prolaziti gasovodne cijevi neće biti oduzimano vlasnicima putem eksproprijacije, nego će im biti plaćena naknada za ukopavanje cijevi na dubinu od 3m, nakon čega će to zemljište biti vraćeno u prvobitno stanje. Gasifikacija Srpske, ali i potpisana Mapa saradnje sa Sankt Peterburgom, pokazatelj su, kaže predsjednica Srpske, da kancelarija Predstavništva Republike Srpske u Sankt Peterburgu odlično radi svoj posao.

Cvijanovićeva je istakla doprinos Predstavništva u povezivanju privrednih subjekata, kao i u oblasti kulture i zdravstva, saopšteno je iz kabineta predsjednice Republike.

Da je saradnja s Rusijom na visokom nivou pokazao je i susret Milorada Dodika sa šefom ruske diplomatije, Sergejom Lavrovom, tokom boravka zvaničnika iz Srpske u Sankt Peterburgu.

Srpska je, kaže šef Predstavništva u Moskvi, Duško Perović, posljednjih godina postala vidljiva i prepoznatljiva u Rusiji.

- Svi ovdje znaju šta je Republika Srpska. Imamo jako dobre odnose i oni nam sami predlažu neke stvari. Do nas je sada kako ćemo sve to da realizujemo - rekao je Perović.

On kaže da Kancelarija u Sankt Peterburgu, u kojoj je, za sada, zaposleno jedno lice, omogućava lakšu komunikaciju sa gradskom upravom i partnerima.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekli na kraju posjete Sankt Peterburgu su je izuzetno važno što je Republika Srpska i ove godine dobila priliku da učestvuje u najvećem Ekonomskom forumu koji okuplja svjetske lidere, a koji određuju globale ekonomske trendove. Koliko je veliki ovaj Ekonomski forum govori podatak od prošle godine - potpisano je ugovora u vrijedosti 400 miliona evra.

Očekuje se da će ove godine taj iznos biti i veći. Nakon brojnih sastanaka sa različitim zvaničnicima i predstavnicima ruskih kompanija i Dodik i Cvijanovićeva ističu da je najvažniji sastanak sa predstavnicima Gasproma o gasifikaciji Republike Srpske koja bi trebalo da počne već krajem godine.

 

Izvor: RTRS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog