Zanimljivosti

Češka "crkva od kostiju" (FOTO)

U srcu češkog istorijskog i kultnog gradića Kutna Hora nalazi se jedan od najneobičnijih arhitektonskih građevina u cijeloj Češkoj.

Smještena oko 70 kilometara istočno od Praga, ovaj srednjovjekovni grad se politički, ekonomski i kulturno takmičio sa glavnim gradom tokom 13. do 16. vijeka, dijelom zahvaljujući rudniku srebra koji je u to vrijeme obogatio ovo područje.

Danas, međutim, Kutna Hora pokazuje mirniju, ali impresivnu viziju češke kulture i tradicije - stoga se našla na UNESCO listi Svjetske baštine. No, usred svojih zgrada u baroknom stilu i srednjovjekovnih crkava, nalazi se atrakcija koja definitivno nije za putnike slabog srca.

Prošetajte uskim ulicama malog predgrađa Sedlec i doći ćete do čudne, ali sablasne kapele.

I dok se Crkva Svih Svetih čini izvana neumoljivom, to je očaravajuća priča o misteriji i smrti.

"Grozna atrakcija"

Niz malo stepenište, u donjem prostoru ove rimokatoličke crkve, leži Sedlec kosturnica, koja čuva oko 40.000 ljudskih skeleta.

Priča o ovoj crkvi, nazvanoj Crkva Kostiju, počinje 1278. godine, kada je kralj Bohemije poslao igumana manastira Sedlec  u Jerusalim.

Rekao je da se vratio sa teglom zemlje sa Golgote, mjesta gdje je došlo do raspeća Isusa Hrista, i raširio ga oko lokalnog groblja.

Kada su vijesti o "Svetom tlu" postale javne, ljudi iz cijelog regiona su počeli tražiti da se tamo sahrane.

Kosti koje trenutno borave u kosturnici Sedlec ekshumirane su sa ovog lokaliteta u 15. vijeku kako bi se napravilo mjesta za širenje grada, kao i za nove grobove.

Oni su očigledno ležali naslagani u podrumu ove gotičke crkve sve do 1870. godine, kada je drvorezbar po imenu František Rint poslat da ih iskopa i organizuje. Rezultat je spektakularno šokantan.

Ova podzemna kapela sadrži luster napravljen isključivo od kostiju, kao i vijence ljudskih lobanja.

Lijevo od lustera se nalazi grb Švarcenbergovih, plemićke češke porodice koja je nekada vladala gradom, a napravljen je takođe od kostiju.

Opsežna restauracija

"U gornjoj kapeli, kao i u donjoj, i dalje se održavaju redovne mise", objašnjava Radka Krejčí, direktorica odeljenja za kosturnicu Sedlec. "I u crkvi se održavaju koncerti."

Lokalitet je dočekao oko 450.000 turista 2018. godine, a očekuje se da će ove godine posjetiti oko 500.000 turista.

Ali njegova popularnost je postala problem za stanovnike.

"Kosturnica je jedna od najvećih turističkih atrakcija u Češkoj Republici i najposjećenija u centralno češkoj regiji", dodaje Krejčí.

"Moramo shvatiti da je to još uvijek rimokatolička crkva okružena funkcionalnim grobljem. Ne poštuje to svaki posjetilac."

Jiri Sobr, lokalni stanovnik koji je odrastao u gradu Sedlecu, među onima koji su postali frustrirani zbog nepoštivanja koje pokazuju neki turisti.

"Imamo porodičnu grobnicu ispred ulaza u crkvu Svih Svetih u Sedlecu", kaže Sobr za CNN Travel.

To je mjesto gdje možemo otići i povezati se s našom porodicom koja više nije s nama. Mjesto odmora za one koji su umrli, ne samo davno, nego i oni koji su nedavno umrli.

"Drago mi je da su turisti zainteresovani da vide kosturnicu, ali ja bih volio da shvate ovo."

Važnost drevnog lokaliteta i za lokalno stanovništvo i za gradski turizam se donekle odražava na opsežnu obnovu koja je trenutno u toku.

Očekuje se da će projekat trajati do dvije godine, a da se već odvijaju radovi, uključujući restauraciju kostiju, kako u unutrašnjosti tako i u eksterijeru. Međutim, zgrada ostaje otvorena za javnost tokom obnove.

Najbolji način da dođete do ovog sablasnog remek-djela je 55-minutnim putovanjem vozom od Praga do Kutne Hore. Vozovi voze redovno, a dnevna povratna karta košta 8 dolara.

 

Izvor: cnn

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog