Kultura

Zmijanjski vez i Branje trave ive u Solunu (FOTO)

U okviru manifestacije Dani kulture Republike Srpske u Solunu, u grčkoj prestonici kulture otvorene su dvije izložbe Muzeja Republike Srpske - "Zmijanjski vez" i "Branje trave ive".

Riječ je o nematerijalnom naslijeđu na listi UNESKO. Izložbe su postavljene na dvije lokacije, u holu gradske uprave i u izložbenom prostoru grada Soluna, kao dio 38. Festivala knjige.

Izložba je otvorena do 17. juna.

Ova aktivnost realizovana je zajedničkim naporima ministarstava za evropske integracije i međunarodnu saradnju i prosvjete i kulture Srpske, Predstavništva Srpske u Solunu i Gradske uprave Solun.


Šef Predstavništva Republike Srpske u Solunu Јelena Јovanović Athanasiou ističe da je otvaranjem izložbi Muzeja Srpske, Predstavništvo nastavilo manifestaciju Dani kulture Republike Srpske u Solunu, koja je otvorena 9. maja.

- Grčka javnost, nažalost, nije dovoljno upoznata sa našim stvaralaštvom i našom istorijom, pa je cilj Predstavništva da, upravo, kroz kulturu i njenu promociju, grčkoj javnosti približi Republiku Srpsku, naš narod, našu istoriju i naše kutlurno nasljeđe - ističe Јovanović Athanasiou.

U maju su se u Solunu predstavili Dječije pozorište Republike Srpske predstavom "Odisej - san o povratku" i Muzej savremene umjetnosti izložbom "Realno, simbolično, imaginarno".


U alternativnom prostoru, postavljene su fotografije troje autora, tri različita koncepta, Tajane Dedić Starović, Nenada Maleševića i Drage Vejnovića.

Narodna i univerzitetska biblioteka Srpske učestvovala je na Međunarodnom sajmu knjige. Tako je izdavaštvo Srpske predstavljeno grčkoj čitalačkoj publici nakon pet godina.

U okviru manifestacije Dani kulture Republike Srpske u Solunu, na jesen će biti postavljena izložba "Banjaluka 1918", Arhiva Republike Srpske.

 

Izvor: rtrs
Foto: rtrs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog