Zanimljivosti

U Beču puštena u saobraćaj dva električna autobusa, potpuno besplatan za sve

U Beču su prije nekoliko dana u saobraćaj puštena dva autonomna, električna autobusa tamošnje kompanije za javni prevoz Wiener Linien.

Cilj projekta bio je da se u novoizgrađenoj bečkoj gradskoj četvrti Seestadt Aspern uvede autobuska linija s autobusima bez vozača koja može da funkcioniše u realnim uslovima.

Novi autobusi su prije dvije godine testirani bez putnika, a početkom ovog mjeseca njima su se provozali i prvi putnici. Dionica nove autobuske linije obuhvata deset stanica, a završava se kod glavne podzemne željeznice U2, tako da građani iz udaljenijih zgrada udobno i brzo mogu stići do centra grada.

Vožnja novouvedenom autobusnom linijom je potpuno besplatna za sve.

Zbog bezbjednosnih razloga putnici u novim autobusima smiju da se voze samo u sjedećem položaju.

Nema stajanja

Svaki autobus ima 11 sjedećih mjesta, pri čemu je deset njih rezervisano za putnike, a jedan za specijalno obučenog operatera koji po zakonu mora da bude prisutan tokom vožnje.

Operater se u vožnju uključuje u slučaju nenadanih smetnji ili barijera na putu da bi vozilo usmjerio alternativnim pravcem.

Klasični red vožnje ne postoji, ali putnici putem QR koda ili internet stranice bečkog preduzeća za javni prevoz u svakom trenutku mogu da se informišu o aktuelnom kretanju autobusa.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog