Region

Prije 116 godina ubijeni kralj Aleksandar i kraljica Draga

U Beogradu, na današnji dan 1903. godine, oficiri zavjerenici ubili su kralja Aleksandra Obrenovića i kraljicu Dragu Mašin, poslije čega je na srpski prijesto dovedena dinastija Karađorđević.

Poslije ubistva, u istoriji poznatog kao Majski prevrat, na srpski kraljevski prijesto došao je Petar Prvi Karađoređević.

Aleksandar Obrenović došao je na vlast 1889. godine poslije abdikacije njegovog oca kralja Milana, ali su zemljom četiri godine upravljali namjesnici, jer je bio maloljetan.

On je 1893. godine izvršio državni udar i zaveo autokratski režim, a, zbog ženidbe 1900. godine, dvorskom damom Dragom, navukao je na sebe veliko nezadovoljstvo naroda, mnogih političara i oficira.

Ubistvo kralja i kraljice, sprovela je grupa oficira i civila - zavjerenika na čijem je čelu bio oficir Dragutin Dimitrijević Apis.

Prevrat je imao veliki uticaj na odnos Srbije i evropskih sila, zato što su se Obrenovići politički oslanjali na Austrougarsku, a Karađorđevići na Francusku.

Najistaknutiji zavjerenici na čelu sa Apisom su kasnije, sa mnogim pridošlicama, osnovali organizaciju poznatu po neformalnom imenu "Crna ruka".

 

Izvor: Srna
Blog