Svijet

Danas se obilježava Dan Rusije, zvaničnici Srpske uputili čestitke

Građani Rusije danas obilježavaju Dan Rusije, praznujući datum kada je 1990. godine usvojena Deklaracija o državnom suverenitetu.

Praznik Dan Rusije, koji je jedno vreme bio više formalnost, danas sa zadovoljstvom slave nove generacije ponosne na svoju državu.

Tačno godinu dana kasnije, 12. juna 1991. održani su direktni izbori za predsjednika zemlje, prvi u istoriji moderne Rusije a za predsjednika je tada izbaran Boris Nikolajevič Jeljcin. Stoga ovaj dan simbolizuje i početak predsjedničkog oblika vladavine u Rusiji.

1998. godine praznik je formalno dobio ime Dan Rusije.

Predsjedavajući predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je najsrdačnije čestitke narodu Rusije i predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

„Dozvolite da Vama i bratskom narodu Ruske Federacije uputim najsrdačnije čestitke povodom Dana Rusije.

Koristim se ovom prilikom da ponovim svoje opredjeljenje da zajedno radimo na jačanju prijateljskih veza naših naroda na svim poljima.

​Ruski i srpski narod povezuju tradicionalno prijateljstvo, duboke kulturne i duhovne veze koje unapređujemo zahvaljujući Vama“, navodi se u čestitki predsjedavajućeg Dodika.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović uputila je ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu čestitku povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije.

„Povodom Nacionalnog dana Rusije, Vama i bratskom ruskom narodu upućujem najiskrenije čestitke i najbolje želje za dalji sveukupni napredak i prosperitet Vaše zemlje i njenih građana.

Za Republiku Srpsku i njene građane od velike je važnosti snažna i prosperitetna Rusija za koju je vežu tradicionalno prijateljstvo naših naroda, kao i duboke kulturne i duhovne veze.

Sa posebnim zadovoljstvom mogu da potvrdim da su politički, ekonomski i sveukupni odnosi Republike Srpske i Ruske Federacije svakim danom sve bolji na zadovoljstvo i dobrobit svih naših građana.

Кoristim ovu priliku da se zahvalim Vama, velikoj Rusiji i njenom rukovodstvu, na čelu sa predsjednikom Putinom, na stalnoj pažnji i podršci koju pružate Republici Srpskoj i njenom narodu u najvažnijim pitanjima.

Uvjerena sam da će politički i ekonomski razvoj i ugled Rusije na međunarodnom planu biti uspješno nastavljen, što će, bez sumnje, doprinijeti jačanju mira i stabilnosti u svijetu“, navodi se u čestitki predsjednice Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković takođe je uputio čestitke ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu povodom Nacionalnog dana Rusije.

,,U ime Vlade Republike Srpske i u svoje ime, upućujem Vama i cjelokupnom ruskom narodu srdačne čestitke povodom 12. juna – Nacionalnog dana Rusije. Bratske i prijateljske veze ruskog i srpskog naroda jačaju iz godine u godinu što pokazuje i saradnja naših naroda u različitim oblastima. 

Duboko sam uvjeren da će saradnja naših naroda u narednom periodu biti još bolja i konstruktivnija, a Rusiji i svim njenim građanima želim napredak i nastavak političkog i ekonomskog razvoja”, navodi se u čestitki predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića.

 

 

Frontal/Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog