Nauka

„Режи“ и послије 40.000 година – џиновски праисторијски вук из сибирског пермафроста

Сензационално откриће главе праисторијског вука, са потпуно очуваним чељустима, крзном и мозгом, изазвало је велику пажњу у научној заједници када је на њега наишао Павел Ефимов прошлог љета у сјеверној Јакутији.

Научници су протеклих годину дана напорно радили на испитивању главе, а откриће и своје налазе о њему објелоданили су на конференцији јапанског Националног музеја за науку и иновације „Мирајкан“ у Токију.

Вук, чије густо крзно и импресивна чељуст су и даље нетакнути, био је потпуно одрастао и старости између двије и четири године. Јапански научници су утврдили да је глава стара 40.000 година.

Научници шведског Природњачког музеја детаљно анализирају ДНК предатора из плеистоцена.


„Ово је јединствено откриће остатака потпуно одраслог преистоценског вука са потпуно очуваним ткивом. Упоређиваћемо га са данашњим вуковима како би боље разумјели како је врста еволуирала“, рекао је Алберт Протопопов са Академије науке Јакутије.

Глава плеистоценског вука је 40 центиметара дугачка, што чини око половине дужине данашњих вукова, чија се дужина креће од 66 до 86 центиметара.

Изузетно откриће објелодањено је у Токију током отварање градниозне поставке мамута организоване од стране руских и јапанских научника.


Заједно са вучјом главом научници су представили и беспријекорно одржано младунче пећинског лава.


„Њихови мишићи, органи и мозак су у добром стању. Желимо да утврдимо њихове физичке способности, али и тадашње стање екосистема упоређујући их са данашњим лавовима и вуковима“, истакла је Наоки Сузуки, професорка палеонтологије и медицине са Универзитетске школе медицине у Токију.

 

Извор: РТС
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog