Region

Dačić: "Sa diplomatama diplomatski...ko tebe kamenom ti njega cvijetom...sa saksijom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da će uvijek reagovati kada neko izgovara laži pred međunarodnom zajednicom, kao što je to uradila diplomatska predstavnica Prištine u Njujorku Vljora Čitaku, rekavši da je u slučaju Srbije i Kosova riječ o dekolonizaciji.

Kako je rekao, mnogi mu zamjeraju način na koji je reagovao na njeno izlaganje, da se nije ponio diplomatski, a Dačić na to odgovara da se „sa diplomatama postupa diplomatski“, prenosi Tanjug.

„Ako neko izgovara laži... ja nisam od onih koji će okrenuti drugi obraz. Kada neko tebe kamenom, a ti njega cvijetom... Ne, može cvijetom, ali sa saksijom“, rekao je Dačić za TV „Pink“.

Spreman je, kako kaže, da ukoliko je uradio nešto loše snosi posljedice. Dodaje da u Njujork na sjednicu SB UN nije otišao da se provodi, već da brani interese Srbije.

„Neću da dozvolim da se smatra da evropski i svjetski Srbin treba da podrazumjeva da budeš antisrbin. Ne smijemo da dozvolimo da to bude glavni moto političke i društvene scene“, naglasio je Dačić.

Dodaje da stalne članice Savjeta Bezbjednosti UN nisu najbolje upoznate sa situacijom, te da poslije takvog izlaganja Vljore Čitaku mogu da pomisle da su Srbi kolonizatori, da su došli ko zna odakle i na prostoru KiM zatekli Albance, maltretirali ih i kolonizovali, te da su se oni sada oslobodili.

„Rekao sam, pokažite mi neki albanski spomenik iz 12, 13, 14. vijeka, kao što su srpski spomenici i manastiri“, naglasio je Dačić.

Priština, kako kaže, pred međunarodnom zajednicom stalno potencira da se dogodio genocid nad albanskim stanovništvom i dodaje da bi u tom slučaju nakon sukoba trebalo da bude manje Albanaca, a da je slika drugačija, jer na prostoru KiM ima mnogo manje Srba.

„Dok sam govorio u SB UN da je na KiM bilo više od 400 naseljenih mjesta gdje su živjeli Srbi i da Srba više nema u 311 mjesta, Vljora Čitaku se na to smijala, a zajedno sa njom i Englezi. Kada govorim o etničkom čišćenju i zločinima nad Srbima, oni se smiju“, zaključio je Dačić.

 

Izvor: sputniknews
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog