Politika

Dodik u Mađarskoj: Srpske zajednice u Mađarskoj zadovoljne svojim položajem

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da će na predstojećim sastancima sa predsjednikom Mađarske Janošom Aderom razgovarati o političkim pitanjima, a sa premijerom Viktorom Orbanom o privrednoj saradnji.

Dodik je objasnio da želi da upozna domaćine sa viđenjem situacije u BiH, te ocijenio da je veoma važno sastati se da bi se razumjeli. 

"Ona je na neki način slična onome šta Mađarska radi u okviru same EU. Dakle poštivanje zajednice i drugoga, ali isto tako traženje da se uvaže domaćin, identitet naroda i država i da niko izvan zajednice te države, a mi ovdje čitamo Republike Srpske i srpskog naroda u BiH, ne može da nam nameće bilo kakva rješenja", rekao je Dodik.

On je ocijenio da Orban nesumnjivo ima veliku podršku u Mađarskoj što se moglo vidjeti na evropskim izborima, te da će biti zanimljivo čuti kakva je njegova procjena kako će se razvijati odnosi u EU, jer je jedan od njenih vodećih lidera. 

Dodik je dodao da je BiH zemlja koja treba da se približi EU, u kojoj, prema onome što vidi, ima mnogo problema. 

On je naveo da su svi iz srpske zajednice u Mađarskoj, sa kojima se danas susreo, rekli da mogu da budu zadovoljni sa položajem koji im je omogućila Mađarska. 

"Ono što i ja znam i mogu da potvrdim jeste da je ovdje uvažen naš identitet i da se podržava naša zajednica u smislu finansijske podrške države", rekao je Dodik. 

Prema njegovim riječima, podrška Mađarske manjinskim zajednicama, a time i srpskoj, može da posluži kao primjer i drugim državama. 

"To je put kojim treba da idemo da bismo riješili naše, čak i istorijske i teške neprilike koje smo imali", smatra Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH najavio je da će danas posjetiti muzej, u koji je sredstva uložila Mađarska radi očuvanja srpskog nacionalnog identiteta, koji je na tom prostoru prisutan kroz vijekove. 

Dodik je ocijenio da Mađarska na taj ostvaruje politiku dobrih odnosa sa Srbima, prije svega između Srbije i Mađarske, ali i Republike Srpske, odnosno BiH. 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Mađarskoj što je spriječila da se zaborave kulturne i nacionalne vrijednosti srpske zajednice u toj zemlji.

Dodik je u obraćanju na gala koncertu Kulturno-umjetničkog društva "Taban" u Budimpešti izrazio zadovoljstvo brojem članova mlađe generacije koji na ovaj način baštine tradiciju srpskog naroda. 

"Opstati i sačuvati identitet svakog, naročito našeg naroda, kroz njegovanje tradicije, običaja, jezika i pisma u moderno vrijeme nametnute globalizacije, izvan matice, uopšte nije lak i jednostavan posao", rekao je Dodik. 

Dodik je ukazao na važnost proslave 25 godina postojanja Kulturno-umjetničkog društva "Taban", jer su te godine znak da je u Mađarskoj uspješno radilo sedam srpskih institucija, na prvom mjestu Srpska gimnazija "Nikola Tesla" u Budimpešti i dvije srpske dvojezične škole. 

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i njenom premijer Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže. 

Prema njegovim riječima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska. 

On je istakao da je srpski narod prošao teška vremena, ne samo naše zajednice u drugim zemljama nego i naše države - Republika Srpska i Srbija. 

"Vrijeme u kojem pokušavamo i uspijevamo da stabilizujemo i okupimo se oko naše najvažnije vrijednosti, a to je naš srpski nacionalni identitet. Vama koji ovdje živite, u ovoj divnoj zemlji, koji ste građani Mađarske, koji ovdje ostvarujete sva svoja prava želim da se zahvalim za očuvanje tradicije srpskog naroda kroz dugi period, u vrijeme kada to nije bilo lako", rekao je Dodik. 

On je ocijenio da je veoma važno što mađarski premijer i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i šire saradnju dvije zemlje. 

"To je svakako poruka koju mi veoma dobro čitamo u Banjaluci i Republici Srpskoj. Želimo da se saradnja sa našom zajednicom ovdje i sa Mađarskom državom poboljša i proširi, ne samo na kulturne susrete nego i kroz privrednu i svaku drugu saradnju", istakao je Dodik. 

Dodik je pozvao kulturno-umjetničko društvo "Taban" da posjeti Banjaluku i da vide s kojom ljubavlju bi bili dočekani, te izrazio uvjerenje da će se na taj način uspostaviti dugoročna saradnja. 

"Želim da kažem da Banjaluka, kao sjedište Republike Srpske, organizuje susrete naših zajednica i dijaspore iz čitavog svijeta", rekao je Dodik. 

On je podsjetio da je nedavno održan jedan takav skup i poželio da ti susreti budu osnaženi. 

"Veliku goplgotu je prošao naš narod kroz istoriju. Ovo nije trenutak u kome bi mogli da o tome govorimo, ali su Srbi ostali i opstali u različitim istorijskom okolnostima i imamo živ duh našeg nacionalnog i narodnog postojanja", napomenuo je Dodik. 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik doputovao je juče u Budimpšetu. 

Dodik će danas posjetiti Srpsku pravoslavnu crkvu u Budimpešti i sastati se sa episkopom budimskim Lukijanom, a zatim ide u obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije. 

U utorak, 18. juna, predsjedavajući Predsjedništva BiH sastaće se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog