Kultura

Izložba ”Leonardo da Vinci” će prikazati Mona Lizu u VR tehnologiji

Muzej Luvr u saradnji sa HTC VIVE Arts predstavlja prvo iskustvo virtualne stvarnosti.

Povodom 500-te godišnjice smrti Leonarda da Vinčija, Muzej Luvr priprema retrospektivu Leonardove umjetničke karijere, koja će biti otvorena za javnost 24. oktobra 2019. godine. 

Luvr će, prvi put u svojoj istoriji, posjetiocima omogućiti VR iskustvo, u partnerstvu sa HTC VIVE Arts. Kroz jedinstven doživljaj virtuelne stvarnosti, na HTC VIVE uređaju će biti oživljena priča o Mona Lizi, najpoznatijem Leonardovom remek-djelu.


VR iskustvo “Mona Liza: Iza stakla” posjetiocima će omogućiti interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru. Gledaoci će imati jedinstvenu priliku da “urone” u najpoznatije svjetsko likovno djelo, odnosno da zakorače iza stakla, kako bi izbliza doživjeli intrigantni portret na potpuno drugačiji način.

Projekat “Mona Liza: Iza stakla”, posjetiocima će dati priliku da u jednom od najpopularnijih umjetničkih djela otkriju detalje koji su golom oku nedokučivi. Zahvaljujući novim naučnim spoznajama o tehnikama koje je umjetnik koristio za stvaranje remek-djela, kao i dodatnim informacijama o identitetu Mona Lize, učesnicima će biti predstavljen intimni pogled na sliku koja je bila predmet fascinacije mnogih generacija.

Brižno pripremana u saradnji s kustoskim timom Luvra, ova kreativna VR platforma će publici širom svijeta omogućiti da stekne novi uvid u Mona Lizu. Za sve one koji nisu u mogućnosti da posjete Luvr biće dostupna i kućna verzija ovog VR iskustva, na HTC-ovoj digitalnoj pretplatničkoj usluzi VIVEPORT.

“Mona Liza: Iza stakla” će biti pravi odraz Leonardove revolucionarne multidisciplinarne prakse – naučne, inženjerske, arhitektonske, umjetničke – koja ga čini glavnim predstavnikom renesanse. Iskustvo virtuelne stvarnosti će odati počast umjetniku koji je tokom cijele svoje veličanstvene karijere prihvatao inovacije. Ovaj projekat slavi Leonarda da Vinčija kao jednog od najvećih slikara u istoijii.

 

Frontal

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Čega se u ovom trenutku najviše plašite?

Rezultati ankete
Blog